Ny boykot: Nu dropper DTU samarbejde med kinesiske og iranske universiteter

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skrevet af

2. juli 2024

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Først var det Aarhus Universitet.

Så hoppede Københavns Universitet med på samme vogn.

Nu gælder det Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Men hvor det for de to første universiteter drejer sig om samarbejdet med den kinesiske virksomhed BGI gælder det for DTU et samarbejde med en række universiteter i Kina og Iran.

Aarhus Universitet valgte for en måneds tid siden at droppe samarbejde med kinesiske virksomheder af frygt for misbrug af data og i sidste uge valgte Københavns Universitet at gøre det samme.

Og nu vælger DTU også at afbryde kinesiske samarbejdsaftaler.
Det tekniske universitet med base i Lyngby stopper nemlig samarbejdet med syv kinesiske universiteter og tre iranske.

Universiteter, som DTU blandt andet har haft et forsker-til-forsker samarbejde med, og som har resulteret i videnskabelige publikationer.

Beslutningen skyldes en risiko for 'uhensigtsmæssig vidensoverførsel', fortæller Rasmus Larsen, der er prorektor på DTU, til Radio4 Morgen.

- Det kan være risiko for spionage. Det kan være en risiko for, at vi overtræder eksportkontrolregler. Eller det kan være en risiko for, at den internationale partner ønsker at bruge forskningen på en måde, vi ikke støtter, uddyber han.

Hør det fulde interview med Rasmus Larsen her:

Det er ifølge Rasmus Larsen især vidensdeling på forsvarsområdet i de to lande, som nu har fået DTU til at trække sig fra samarbejdet.

- De syv kinesiske universiteter, der er kendt som det nationale forsvars syv sønner, har alle omfattende samarbejder med det henholdsvis iranske og kinesiske forsvar og forsvarsindustri, og det er et formål, vi ikke ønsker at medvirke til, siger han.

Hvis forskning fra DTU ender i de forkerte hænder, kan det have den konsekvens, at en dansk institution støtter et militær i et land, som Vesten er i konflikt med, forklarer Rasmus Larsen.

- I Irans tilfælde er der tale om tre universiteter, som er internationalt sanktioneret på grund af deres medvirken til det iranske kernevåben-program.

Ifølge DTU er samarbejdet med de kinesiske og iranske universiteter stoppet med øjeblikkelig virkning, fordi man først nu er blevet gjort opmærksom på alvorsgraden i et fortsat samarbejde med disse universiteter.

Afspiller nu

MATHIAS HELTS TALKSHOW

18:05
19:00