Yahya Hassan er død: ”En digter dør aldrig, han lever i ordene”

En 24-årig mand bør idømmes mindst fire måneders fængsel for et overfald på den unge digter Yahya Hassan. Digteren blev 18. november overfaldet med slag på Københavns Hovedbanegård. Overfaldet udviklede sig til et slagsmål mellem de to, og mandag står den 24-årige tiltalt for vold. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2013)

Skrevet af

1. maj 2020

Digteren Yahya Hassan er gået bort, 24 år gammel.

Yahya Hassan voksede op i Trillegården i den vestlige del af Aarhus. Han brød igennem lydmuren i 2013 med en digtsamling, der rettede en hård kritik af det muslimske miljø, han kom fra.

Han fik ikke bare succes i Danmark med digtsamlingen – digtene udkom også internationalt. Rapperen Al Agami var med til at oversætte de første digte til engelsk, og de gjorde indtryk:

”Man kunne være for Yahya, og man kunne være imod Yayha. Han talte direkte fra hjertet med mod og holdt intet tilbage,” siger Al Agami til Radio4 Morgen.

“Jeg blev inspireret af at møde Yahya Hassan og begyndte selv at være modig i min egen måde at skrive digte på. En digter dør aldrig, han lever i ordene.”

”Præmieperkeren” fra Trillegården

I det muslimske miljø blev Yahya Hassan hurtigt kendt som ”præmieperkeren”. Det var en titel han selv først tog afstand fra, men senere kunne nikke genkendende til. Sådan lød det i et interview med Weekendavisen i november sidste år:

”De ser mig som en forræder og en frafalden præmie­perker. Du så selv, hvordan jeg så ud i jakke­sæt, de havde sgu ret, jeg var en præmieperker, og jeg gad ikke være en præmie­perker, forstår du? Det blev for meget. Jeg blev fucking træt af at være præmie­perkeren,” sagde Yahya Hassan.

Én af dem, der så ham som netop en præmieperker, var journalist Inaam Nabil. Men hendes opfattelse af ham ændredes.

”I starten var han bare en bulldozer. Han var en ”præmieperker”. Da jeg sagde det til ham (i Deadline på DR, red.), der udvandrede han. Det var første gang hans facade krakelerede en lille smule. Og der gik det også op for mig, at ”gud, han er jo ikke så ensidig, som han bliver portrætteret. Det var, da jeg mødte ham, jeg opdagede, at han er ikke ensidig. Han har ikke omfavnet det ene frem for det andet – han er et nuanceret menneske,” siger Inaam Nabil.

Lyt med i Radio4 Morgen, hvor vi har været i Gellerup i Aarhus, hvor mange kender Yahya Hassan, og hvor flere har følt sig ham af hans digte:

Afspiller nu

Nattevagten

00:00
01:00