Veteraner vil vende bevisbyrde i gamle sager om PTSD-erstatning

En dansk soldat blev lørdag morgen dræbt under en ildkamp i Helmandprovinsen i Afghanistan. Det skete, mens soldaten var på en patrulje i området øst for Patruljebase Bridzar, oplyser Hærens Operative Kommando på sin hjemmeside. Soldaten kom fra 3. deling i Charlie-kompagniet, udsendt fra Den Kongelige Livgarde i Høvelte. (Jens Dige/POLFOTO/Arkiv)

Skrevet af

5. september 2023

redaktion@radio4.dk

redaktion@radio4.dk

Vendes bevisbyrden i sager om erstatning til PTSD-ramte veteraner bør det gælde med tilbagevirkende kraft.

Det mener Niels Hartvig Andersen, landsformand for medlemsorganisationen Danmarks Veteraner.

“Man bør gå tilbage til alle dem, der har fået afslag. Jeg tror, det drejer sig om nogle hundreder sager”, siger han.

Overordnet mener Niels Hartvig Andersen, at tvivlen bør komme veteranen og ikke systemet til gode i sager om erstatning til PTSD-ramte veteraner. Derfor glæder det ham også, at forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) nu åbner for at vende bevisførelsen om.

Jeg tror, det vil være mere retfærdigt for veteranerne, og de vil acceptere, at det tager noget tid. Jeg tror også, at flere veteraner vil få erstatning med sådan en ordning”, siger Niels Hartvig Andersen.

Hør interviewet med Niels Hartvig Andersen i Radio4 Morgen her:

Forsvarsministeren siger i et interview med Berlingske, at flere veteraner burde få deres PTSD anerkendt som en arbejdsskade og dermed få erstatning.

Derfor har han igangsat en analyse af område, som ventes færdig tidligt i 2024, og han fortæller til avisen at han er “åben for at se på, om omvendt bevisførelse er den rigtige løsning”.

Det vil betyde, at myndighederne skal sandsynliggøre, at en soldat ikke er blevet syg af at være udsendt. Det står i modsætning til, at soldaten i dag skal bevise, at vedkommende er blevet syg af at være udsendt.

Niels Hartvig Andersen anerkender, at det kan betyde, at der er nogen som ikke er berettiget til erstatning som får det.

“Selvfølgelig vil nogle falde i en gråzone og nogle vil stadig falde ud (få afslag, red.). Men vi synes, at man skal lade tvivlen komme veteranerne til gode”, siger Niels Hartvig Andersen.

Foto: Jens Dige/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59