Verdens ældste pindsvin er dansk

Skrevet af

15. februar 2023

gup@radio4.dk anbr@radio4.dk

gup@radio4.dk anbr@radio4.dk

Pindsvinet døde i en alder af 16 år og er dermed det ældste pindsvin, som nogensinde er fundet.

Det er ph.d. og pindsvineforsker, Sophie Lund Rasmussen, som har aldersbestemt pindsvinet, der døde i 2016.

”Det var helt fantastisk. Jeg blev simpelthen så berørt, at jeg fældede en tåre,” fortæller Sophie Lund Rasmussen om sin opdagelse af verdens ældste pindsvin.

Du kan høre hele interviewet med Sophie Lund Rasmussen her:

Sophie Lund Rasmussen er ph.d. og forsker på Wildlife Conservation Research Unit på Oxford University og gæsteforsker på Aalborg Universitet. Hun står i spidsen for Det Danske Pindsvineprojekt, som har indsamlet 700 døde pindsvin fra borgere og internater i hele Danmark.

Det er et af de pindsvin, som nu kan kåres som verdens ældste.

Pindsvinet blev indleveret på et pindsvineinternat i Silkeborg efter at være blevet skambidt af en hund. Hans plejere navngav ham Thorvald og forsøgte at redde hans liv med antibiotika for at bekæmpe de infektioner, han fik efter hundebiddene. Blandt andet var Thorvalds penis ekstremt opsvulmet efter angrebet, og han døde af sine kvæstelser, inden medicinen virkede.

”Tænk sig at dø på den måde. Tænk sig at blive så gammel og så miste livet på grund af noget, der kunne være undgået. Vi kan virkelig hjælpe pindsvinene ved at holde vores hunde i snor,” siger Sophie Lund Rasmussen.

Det 16-årige pindsvins almene sundhedstilstand var ellers god. Det får Sophie Lund Rasmussen til at vurdere, at pindsvin kan blive endnu ældre.

Den hidtidige rekord lød på 11 år. Det var et pindsvin fra Gudme på Fyn. Det var også Sophie Rasmussen, der aldersbestemte det som en del af sin forskning i Det Danske Pindsvineprojekt.

Pindsvinenes alder bestemmes ved at tælle årringene i deres kæber i et mikroskop.

Foto: Pia Burmøller Hansen

Afspiller nu

KRIMILAND

17:05
18:00