Vanopslagh om energikrisen: Nogle virksomheder skal gå konkurs

2022.9.16 Radio 4 - pr på Det Røde Hjørne

Skrevet af

16. september 2022

rad@radio4.dk

rad@radio4.dk

Leder for Liberal Alliance Alev Vanopslagh varsler store, men nødvendige, konsenvenser af energikrisen.

Der er danske virksomheder, som skal gå konkurs, for det er ikke alle, der skal reddes, hvis Danmark skal komme fornuftigt ud af den nuværende energikrise.

Så kontant er meldingen fra Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, fredag formiddag i programmet “Det blå hjørne” på Radio4, hvor energikrisen blandt andet blev diskuteret.

– Jeg bliver nødt til at være helt ærlig her. Og jeg ved, at jeg måske er den eneste partileder, der kommer til at sige det her i en valgkamp, og det kan være, jeg ryger ud af Folketinget på det. Men prøv at høre: Det skal gøre ondt. Det kommer til at gøre ondt, siger Alex Vanopslagh til Radio4.

Han konstaterer, at energikrisen kommer til at have store konsekvenser, og mener ikke, at politikerne skal holde hånden under alle.

– Der er nogle virksomheder, der skal gå konkurs. Der er nogle, der ikke skal reddes. Der er nogle, der skal skrue ned for forbruget, for ellers kommer vi ikke videre. Og det bliver man nødt til at sige højt.

Den udmelding er Danmarksdemokraternes Inger Støjberg ikke enig i. Adspurgt om Danmarksdemokraternes tilgang til energikrisen svarer hun:

– Jeg kan garantere, at vi kommer til at gøre alt, hvad vi kan for, at folk kommer godt igennem det her og at virksomhederne også kommer godt igennem det her, for det er en alvorlig situation, og vi bliver nødt til at forholde os til det. Jeg ser det ikke helt som Alex, men det tror jeg også, Alex ville blive meget overrasket over, hvis jeg gjorde.

Mona Juul, klimaordfører for Konservative, deltog også i “Det blå Hjørne”, og hun peger på, at man i blå blok har et ønske om at sænke elafgiften, men mener også, at man bør kigge mod udlandet.

– Det er helt afgørende, at vi holder øje med, hvad de gør i udlandet kontra vores kompensationer, siger Mona Juul og peger på, at hun mener, at der kan være en konkurrenceforskydning i, hvad man gør i Danmark i forhold til resten af verden.

Folketingets partier forhandler i øjeblikket om økonomisk hjælp til både virksomheder og private husholdninger, der er ramt at de stigende energipriser. Regeringen vil give mulighed for at indefryse en del af energiregningen og afdrage på den senere, mens blå blok samlet foreslår at sænke elafgiften til EU’s minimumssats.

Foto: Michael Stub/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

16:05
17:00