Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Tæt ved Ejby Mølle flyder det med fisk, der er døde i det varme og iltfattige vand i Odense Å, mandag den 30. juli 2018. Aborrer, skaller, gedder og rimter ligger og flyder i overfladen, skriver fyens.dk mandag den 30. juli 2018.. (Foto: Nils Svaleb/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

29. september 2023

andkw@radio4.dk

andkw@radio4.dk

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel.

En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002.

Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de danske farvande. Det siger Iltsvindsforsker og forfatter bag rapporten, Jens Würgler Hansen til Radio4.

“Konsekvenserne er rigtig slemme, for i de iltsvindsramte områder lider havmiljøet. Livet under overfladen er afhængigt af ilt, så det bliver simpelthen kvalt. I de hårdest ramte områder dør fisk. Det er en tragedie for dansk havmiljø, som udspiller sig lige nu.”

De værst ramte farvande er Limfjorden, Mariager Fjord og det Sydfynske Øhav og farvandene omkring Sønderjylland, men også et stort område i Østersøen vest for Bornholm er ramt af kraftig iltsvind.

Sven Hørup bor ved Limfjorden og kan se med egne øjne, hvad iltsvindet gør ved havmiljøet:

“Livet og krabberne, det hele er væk. Jeg har boet her i 50 år og set hvordan livet stille og roligt har forsvundet. Jeg har to børnebørn, jeg gerne vil tage med ud og fiske, men det er totalt håbløst. Fjorden er død. Det gør mig ked af det.”

Du kan høre hele interviewet med Sven Hørup her:

Iltsvindet i de andre danske farvande plejer at være værst i det tidlige efterår, men Jens Würgler Hansen frygter, at det kan blive endnu værre. Det siger han til Radio4.

“Der er rigtig store områder, hvor der endnu ikke er iltsvind, men hvor iltindholdet er meget lavt, og her vil der potentielt komme iltsvind. Og i de områder, som allerede er ramt, kan det blive endnu værre. Det vil sige, at de steder, hvor livet endnu ikke dør, kan det begynde at dø.”

Det er især ved varmt og vindstille vejr, at iltsvindet forekommer.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) siger, at rapporten viser “alarmerende forhold”.

Han vil nu indkalde eksperter og organisationer til møde for at sikre, at “alle relevante værktøjer er i brug”, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Miljøminister Magnus Heunicke har ikke haft mulighed til at stille op til interview hos Radio4.

Foto: Nils Svaleb/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

Debat

10:05
12:00