USA's ambassadør: Ukrainestøtte tæller ikke med i NATO-bidrag

Zhao Dingzhe/Zuma/Ritzau Scanpix

Skrevet af

26. december 2023

Gustav Pors Olesen

gup@radio4.dk

Den amerikanske ambassadør i Danmark slår i et interview med OLFI og Radio4 fast, at Danmarks bidrag til Ukraine ikke tæller med i de to procent af bnp, som Danmark skal bruge på Forsvaret.

Danmark kan ikke medregne de mange økonomiske donationer til Ukraine som en del af Nato-målsætningen om at bruge 2 procent af bruttonationalproduktet på forsvar.

Det siger USA’s ambassadør i Danmark, Alan Leventhal, i et eksklusivt interview med OLFI og Radio4.

- Danmarks støtte til Ukraine har været enorm, og den har været vigtig. Men oven i det har vi fokus på at nå de to procent, siger Alan Leventhal til OLFI og Radio4.

Du kan høre uddrag fra interviewet med Alan Leventhal i denne analyse af Peter Ernstved Rasmussen, redaktør på OLFI og vært på Frontlinjen på Radio4:

I juni indgik syv partier sammen med regeringen et forsvarsforlig, som over de kommende ti år afsætter 155 milliarder kroner til genopbygningen af forsvaret. Alan Leventhal glæder sig over, at Danmark ”gør fremskridt” og har skitseret, hvordan den økonomiske plan ser ud i forbindelse med krigen i Ukraine.

- Det er bydende nødvendigt, at Danmark fortsætter med at gøre den type fremskridt og fortsætter med at nå minimum de 2 procent så hurtigt som muligt, siger han.

Dermed undsiger han regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S), der så sent som tirsdag påstod, at Danmark allerede nu lever op til Natos målsætning om at bruge to procent af BNP på forsvar. 

Det skete på et pressemøde i Statsministeriets spejlsal i forbindelse med lanceringen af en dansk-amerikansk forsvarsaftale.

- Der er ikke længere nogen grund til at være naive. Vi ved ikke, hvad morgendagen bringer, og derfor har vi i regeringen afsat hele 155 milliarder kroner til forsvar og sikkerhed de næste ti år frem til 2033, så vi i år lever op til vores 2 procent-målsætning, og det gør vi herfra, sagde statsministeren.

Hans Peter Michaelsen er uafhængig forsvarsanalytiker, og han deler den amerikanske ambassadørs opfattelse af, at man ikke kan tælle donationer til Ukraine med i opgørelsen over forsvarsudgifter målt i forhold til BNP.

- Ambassadørens udtalelser understreger, at aftalen mellem Nato-landene er, at de 2 procent af BNP skal anvendes til landenes eget forsvar. Hensigten er netop, at medlemslandene styrker egen forsvarsevne og at de lever op til Natos styrkemål kaldet capability targets, som ambassadøren nævner, fortæller Hans Peter Michaelsen og fortsætter:

- At indregne Ukrainestøtten i de 2 procent er derfor at fifle med tallene og forsøge at aflede opmærksomheden fra de manglende aftaler om styrkelse af Danmarks forsvar, siger han.

Det var ved Nato-topmødet i juli i år, at medlemslandene blev enige om at forpligte sig på at bruge mindst 2 procent af BNP på Forsvaret.

Tidligere var det blot en målsætning, men fra 2024 er det et krav.

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

19:00
19:05