Ungdomspartier udskammer Mike Fonseca

Førstebehandling af lovforslag om afskaffelse af store bededag. Moderaternes Mike Villa Fonseca (M).

Skrevet af

24. november 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Der er ingen roser til Mike Villa Fonseca fra hverken den ene eller den ene side af det ungdomspolitiske landsskab. Men på trods af forargelsen er der kun to partier, som mener, at man skal ændre lovgivningen.

På Radio4 Morgen har vi spurgt alle Folketingets partiers ungdomsafdeling om, hvordan sagen om Mike Villa Fonseca er blevet modtaget. Hos de ni partier, som er vendt tilbage på vores henvendelse, er der bred enighed om, at det, Mike Ville Fonseca har gjort, er moralsk forkert.

Men hos Rød-Grøn Ungdom betyder det ikke nødvendigvis, at loven skal laves om. Det siger Sarah Abildskov, næstforperson i Rød-Grøn Ungdom, som er tilknyttet Enhedslisten.

“Der henvises til den seksuelle lavalder for at sige, at det han har gjort er lovligt. Men den seksuelle lavalder er lavet, for at unge kan have sex med hinanden, ikke for at ældre mænd kan have sex med unge piger. Det, synes jeg, er, at misbruge den lovgivning vi har. Derfor handler det om, at voksne mennesker opfører sig voksent. Det er Mike Fonseca, som skal kigge indad og ikke loven, som skal laves om.”

Du kan høre hele interviewet med Sarah Abildskov her:

Mike Villa Fonseca er 28 år gammel, og han har indledt et forhold til en pige, som er 15 år gammel. Det strider mod Moderaternes adfærdskodeks, og derfor blev han smidt ud af partiet.

Den seksuelle lavalder i Danmark er 15 år, og derfor har Mike Villa Fonseca ikke gjort noget ulovligt – i hvert fald ikke når det kommer til aldersforskellen mellem de to.

Men måske burde den store aldersforskel være ulovlig. Det mener Konservativ Ungdoms landsformand, Christian Holst Vigilius.

“Jeg synes, der forhold, som er så grelle, at det ikke er kontroversielt at sige, at det tillader vi ikke i vores samfund. I Mike Fonsecas tilfælde er han 28 år, og hun er 15 år, og hvis man skal lovgive på området, så synes jeg, det er sådan et eksempel, man skal gøre ulovligt. Men det skal selvfølgelig ikke ramme, de forhold hvor den ene er 17, og den anden er 18, det er klart.”

Hele interviewet med Christian Holst Vigilius kan du høre her:

Også Danmarksdemokraternes Ungdom går ind for, at sagen om Mike Villa Fonsecas forhold bør give anledning til, at man kigger på den nuværende lovgivning.

Omvendt peger syv ud af de ni partier, Radio4 Morgen har talt med, på, at man ikke bør ændre den nuværende lovgivning. Det er på trods af, at samtlige partier, Radio4 har talt med, tager kraftigt afstand fra sagen.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

SKILSMISSEN

05:05
06:00