Ungdomsfest skal øge folkeligheden i kongehuset

Kronprins Frederik og prins Christian deltager i mindehøjtidelighed for ofrene ved skyderiet i Field's i København tirsdag den 5. juli 2022. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

9. august 2023

Som en del af prins Christians 18-års fødselsdag er dronningen vært for et gallataffel på Christiansborg Slot. Men gæstelisten kommer ikke kun til at indeholde de samme mennesker, som altid er til fest hos den royale familie.

To 18 årige personer fra hver eneste danske kommune er nemlig inviteret. Også unge fra Grønland og Færøerne er inviteret.

Lars Hovbakke Sørensen er kongehusekspert, og han bifalder initiativet.

Men til gengæld står årsagen tydeligt frem, mener han, det er for at gøre kongehuset mere folkeligt.

“Der er et tydeligt signal i det her. De vil gerne signalere, at det ikke altid er de samme gamle mennesker som kommer til fest med de royale – derfor er de unge inviteret. De vil sende et signal om, at kongehuset er blevet mere folkeligt.”

Du kan høre hele Lars Hovbakke Sørensens analyse af initiativet til prins Christians 18-års fødselsdag her:

Det er søndag 15. oktober, at fejringen finder sted.

Der vil også blive inviteret unge, der har markeret sig inden for sportens, kunstens og kulturens verden, samt repræsentanter fra ungdomsorganisationer.

I forbindelse med prisens fødselsdag vil han vise sig på balkonen på Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg sammen med sin familie.

Derudover vil han også afgive en højtidelig erklæring om at overholde Grundloven på et møde i Statsrådet dagen forinden.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RADIO4 EFTERMIDDAG

12:05
14:00