Ukrainske landbrugsarbejdere tager hjem: “Mange landmænd er bekymrede”

Landbruget kan spare 95 mio. kr. og mindske CO2-udledningen med mere end 26 tusind ton per år ved at skifte til moderne staldbelysning og -ventilation. Derfor skal en kampagne nu hjælpe med at høste potentialet og forbedre landmændenes bundlinje. Energistyrelsen lancerer d. 1. oktober "Energihøsten", der sætter fokus på besparelsespotentialet ved at skifte til moderne staldbelysning og -ventilation. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Energi-, forsynings-, og klimaministeriet. /ritzau/Daniel Hjorth/arkiv.

Skrevet af

8. marts 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Mange landmænd tager i disse dage kontakt til landets landboforeninger og hovedorganisationen Landbrug & Fødevarer med en ganske særlig bekymring.

Danske landmænd mangler nemlig akut arbejdskraft, fordi mange ukrainske medarbejdere i Danmark har valgt at tage tilbage til fædrelandet og drage i krig mod de russiske invasionsstyrker.

Én af dem, som nu mangler arbejdskraft, er Mark Timmermand, der driver en mælkeproduktion i Sommersted nær Haderslev.

Han har netop sagt farvel til to ud af sine i alt seks medarbejdere, fordi de som ukrainere har valgt at tage hjem og kæmpe.

“Når en tredjedel af vores medarbejdere lige pludselig forsvinder, så står vi jo tilbage med en del ekstra arbejde. Det giver jo et ekstra pres på de medarbejdere, vi har tilbage,” siger Mark Timmermand.

Hør hele interviewet med landmand Mark Timmermand, der har mistet en tredjedel af sine medarbejdere, her:

Udover at Mark Timmermand lige nu mangler hænder på sin gård, så påvirker det ham også personligt.

“Vi er alle sammen kede af det på deres vegne. Man føler det også herhjemme, fordi det er en stor del af vores hverdag at arbejde sammen med ukrainere. Det er noget, vi snakker meget om,” siger han.

Mark Timmermand er imidlertid langt fra den eneste, som står i en kattepine som følge af krigen i Ukraine.

“Der er rigtig mange, der ringer. Mange landmænd er bekymrede. De har jo medarbejdere fra Ukraine – nogle af dem er draget hjem, og nogle af dem taler om at gøre det,” siger Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg.

Hør hele interviewet med formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, der får mange henvendelser fra bekymrede landmænd, her:

I næste uge træder en hastebehandlet særlov i kraft, som giver ukrainske flygtninge adgang til arbejdsmarkedet fra første dag i Danmark. På trods af at det primært er ældre, kvinder og børn der kommer til Danmark, så er landmand Mark Timmermand glad for at der bliver gjort noget for at hjælpe dem.

“Det er da helt sikkert, at vi noget nemmere kan komme i gang. Jeg tror da, vi hjælper alle parter ved at gøre det mere tilgængeligt for ukrainerne,” siger han.

Hos Landbrug & Fødevarer Kvæg er begejstringen over den kommende særlov dog afmålt.

“Jeg tror ikke, det redder den situation, landmændene står i. Menneskene der kommer herop er traumatiserede. De har efterladt familiemedlemmer derhjemme. Jeg tror ikke særloven løser den store udfordring,” siger formand Christian Lund.

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00