Ukrainsk atomkraftværk ramt af flere eksplosioner: ”Det er bekymrende”

epa10271118 The Zaporizhzhia nuclear power plant (ZNPP) is seen from Nikopol, Ukraine, 28 October 2022. According to a statement by IAEA director general chief Grossi from 28 October 2022, engineers at the ZNPP have been working to stabilize the facility's external power supplies. The plant has received the power needed to cool the reactors "directly and without interruption from the national grid, " the nuclear watchdog's chief said. Russian troops on 24 February entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Skrevet af

21. november 2022

En række eksplosioner har ramt det store ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja i løbet af weekenden.

Det er bekymrende, mener Bent Lauritzen, sektionsleder for strålingsfysik ved Danmarks Tekniske Universitet.

”Det virker som en eskalering i forhold til tidligere. Der har tidligere været angreb omkring værket, men nu er eksplosionerne meget tæt på værket og inde på værkets område, og det er bekymrende, fordi det begynder at kompromittere den sikkerhed, der skal være på sådan et værk,” siger Bent Lauritzen.

Selvom værket er godt bygget og har alle de sikkerhedsforanstaltninger, som man har på vestlige værker, så er værket ikke bygget til krig, og derfor er der tre elementer i sikkerheden, der er stærkt bekymrende lige nu, fortæller Bent Lauritzen.

”For det første er den eksterne strømforsyning relevant, for det andet hensynet til medarbejderne, altså om de stadig kan operere uden alt for stor stress, og sidst om der kommer fysiske beskadigelser på reaktorerne eller på sikkerhedsforanstaltningerne omkring reaktorerne,” siger Bent Lauritzen.

Kraftværket producerer ikke strøm i øjeblikket, men er stadig et mål for de russiske styrker.

”Det kan stadig gå galt, men risikoen for at får den helt store ulykke er mindre i øjeblikket. Vi snakker en lokal ulykke i værste fald, men værket er ikke bygget til krig, og at der er eksplosioner inde på værket er bekymrende,” siger Bent Lauritzen.

Eksplosionerne sker efter en uge med en række russiske missilangreb.

Hør hele interviewet med Bent Lauritzen, sektionsleder for strålingsfysik ved Danmarks Tekniske Universitet, i Radio4 Morgen her:

Foto: Hannibal Hanschke/EPA/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59