Udlandsdanskere må kigge langt efter covid-vaccination

(ARKIV) A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken October 30, 2020. Inden længe kan de første doser af en coronavaccine lande i Danmark. I en rundspørge svarer syv ud af ti, at de vil takke ja. Spørgsmålet er, om det er nok. Det skriver Ritzau, torsdag den 3. december 2020.. (Foto: DADO RUVIC/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

22. januar 2021

Danskere bosat i udlandet er i mange tilfælde ikke omfattet af Danmarks covid-19 vaccinationsprogram og skal vaccineres i bopælslandet. Men det kan have lange udsigter. Forening for udlandsdanskere foreslår vaccination i danske lufthavne.

Mange af de danskere, der bor i udlandet, må kigge langt efter en vaccination mod covid-19. Ifølge de gældende regler kan danske statsborgere bosiddende i lande udenfor EU ikke modtage en vaccine i Danmark.

En række lande uden for EU har ikke nogen plan for vaccinationerne og har endnu ikke modtaget vacciner, og det betyder at bekymrede danskere fra hele verden dagligt kontakter foreningen for udlandsdanskere, Danes Worldwide.

”De er bekymrede for, at de falder mellem to stole. De kan ikke blive vaccineret i Danmark, og de kan ikke blive vaccineret i det land, de bor i,” siger generalsekretær, Anne Marie Dalgaard til Radio4.

Der er også bekymring for, hvilken vaccine, de kan få, når den så kommer til landet.

”I nogen lande, går der rygter om, at man kan betale for at blive vaccineret, men så ved folk ikke, hvad det er for en vaccine, de får. De ved ikke, om det er vacciner, der ikke er godkendte i EU og USA, for eksempel kinesiske eller russiske vacciner,” siger Anne Marie Dalgaard til Radio4.

I 2012 vurderede Danmarks Statistik, at der boede 172.000 danskere i udlandet. Ifølge Danes Worldwide bor der lige nu omkring 250.000 danskere i udlandet.

Ifølge det britiske analyseselskab, The Economist Intelligence Unit, er der en række lande i både Afrika og Asien, hvor det forventes, at coronavaccinerne først er bredt tilgængelige i 2022 eller 2023. De fleste lande i EU har påbegyndt vaccinationen af borgerne.

Et nyt studie fra Duke University i USA konkluderer desuden, at store dele af befolkningen i lavindkomstlande kan komme til at vente indtil 2024 på covid-19-vacciner.

Sundhedsordfører åben for at placere udlandsdanskere bagerst i vaccinekøen

Danes Worldwide foreslår i et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at udlandsdanskere indføres i den danske vaccinationsplan. Selve vaccinationen kan for eksempel foregå i en dansk lufthavn, lyder det.

”Det kunne være en løsning, når danske statsborgere flyver til Danmark, at de får det første stik der, og efterfølgende også kan få stik nummer to i lufthavnen,” siger Anne Marie Dalgaard, som overfor Radio4 understreger, at løsningen skal findes i samarbejde med sundhedsmyndighederne.

Foreningen for udlandsdanskere skriver videre i brevet til ministeren, at foreningen er åben for, at udlandsdanskere uden et gult sygesikringsbevis selv betaler for den danske vaccine.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, siger til Radio4 Morgen, at han gerne vil se på reglerne for covid-19 vaccination af danskere bosat i udlandet, hvis der er politisk opbakning til det. En mulighed kunne være at placere udlandsdanskerne bagerst i vaccinationskøen, så de kan få en dansk vaccine, når herboende danskere har fået deres doser.

”Efter al forventning kommer vi til at få alle de vacciner, vi har brug for, og forventer også på et tidspunkt at få flere vacciner, end vi har brug for. Hvis der er politisk interesse for det, så kunne det være en kattelem til at løse det her problem,” siger Rasmus Horn Langhoff til Radio4.

Hør interview med generalsekretær i Danes Worldwide, Anne Marie Dalgaard, her.

Her kan du høre et interview med danske Marianne, der bor i Thailand og intet ved om, hvornår hun og hendes mand kan blive vaccineret.

Hør interview med sundhedsordfører fra Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff, om rimeligheden i, at danske statsborgere bosat i udlandet ikke kan få en vaccine i Danmark.

 

 

Afspiller nu

ONLY IN AMERICA

06:05
07:00