Udendørs rygeforbud deler danskerne

Hjemmearbejde. Mand ryger pibe, drikker kaffe og skriver på cafe. Kan både være en anmelder, freelancer eller intellektuel forfatter, der arbejder i fred og ro trods trafikanter (Den blå Hund, Godthåbsvej, Frederiksberg). Model released. Nøgleord: cafegæster cafeliv fyraften café kaffebar læser læsning korrektur tekstforfatter ro hjerne arbejde distancearbejde hjemmearbejdsplads uddannelse ledelse erfaring klog erindring distancearbejde fjernarbejde telearbejde flekstid flextid freelance hovedbrud intelligens kritiker korrekturlæser korrektur opmærksomhed opmærksom oversætter fritid redigerer redigering skribent anti-stress uforstyrret fritidsaktivitet gadebillede gadebilleder byliv hygger sig lektielæsning læsning uddannelse copenhagen på cafegæst artikel håndskreven håndskrevet skrevet i hånden rapport rapporter researcher research dagbog skriftlig eftermæle skæg fortovsrestaurant fortovscafe klogskab intelligent korrekturlæsning lederskab studerer læseferie management manager opgave med oversætter digt digte digter poesi roligt fredeligt skrift håndskrift i hånden sangskriver tegner skitse rygende piberygning piberyger brevskrivning skriftsprog artikelskrivning skrivning notatteknik rejsebeskrivelse rejsedagbog skrivekunst voksne voksen korrektur korrekturlæser tekst gademiljø kompliceret svært komplekst kompleksitet gade gaden debat afslappende slapper af skriveglæden skriveglæde glæde glæden ved at skrive redaktør gadebilledet arbejdsdisciplin disciplin arbejdsmoral work-life-balance worklife-balance worklife balance work-life work life hjemmearbejdende hverdagsliv hjemmejob arbejdsopgaver arbejdsopgave koncentration koncentreret akademiker akademisk arbejdsnarkoman akademikerjob fordybet kunstnerisk blog med briller brevkasse foran udenfor cafebord koncentrerer flittig et brev ildsjæl ambitiøs ambition ambitioner skriver speciale specialeskrivning

Skrevet af

10. juli 2023

Man bestemmer selv, om man vil ryge eller ej. Men man bestemmer ikke selv, om man vil udsættes for passiv rygning, når man spiser udendørs på en restaurant i sommervarmen.

Derfor er danskerne delt i spørgsmålet om, hvorvidt det skal gøres ulovligt at ryge ved udendørsservering.

Én af dem, som holder af at ryge – også når han sidder på restaurant – er komiker og tidligere pressechef for Frie Grønne, Bjarke Charlie Serritslev.

“Hvis det er for at få renere luft, at man vil forbyde det, så start dog med bilos i stedet for. Og hvis det handler om, at folk føler sig chikaneret og derfor vil forbyde rygning, så er der altså også nogle ting, jeg føler mig chikaneret af, som jeg vil have gjort forbudt,” siger han.

Du kan høre mere om, hvorfor Bjarke Charlie Serritslev ikke mener, at det bør være forbudt at ryge under udendørsserveringer på restauranter her:

Spørgsmålet er opstået efter DR fik Epinion til at måle, hvor mange af danskerne gerne så, at det blev forbudt at ryge på restauranter, når serveringen er under åben himmel.

Her mente 51 procent af de adspurgte danskere, at det skulle forbydes.

Nogle af dem skrev til Radio4 Morgen, mens Bjarke Charlie argumenterede for det modsatte.

“Selvom det er dejligt vejr, så vælger jeg altid at sidde indendørs, da det er så klamt med det røg – hvad enten man spiser eller ej, så det vil være rart med et forbud,” skriver Michael.

“Så sent som i lørdags sad jeg udenfor på en cafe med min familie, og vi glædede os til en dejlig frokost i det gode vejr. Indtil der ved bordet ved siden af kom et selskab med tre rygere (pibe og cigaretter), og vi måtte flytte indenfor for ikke at blive generet af røgen til vores mad. Det vil sige, vi ikke kunne nyde det gode vejr, imens det rygende selskab kunne blive derude. Jeg ville også ønske, at det blev muligt for alle at spise ude og nyde vejret, og så kunne rygerne ryge bagefter et andet sted,” skriver Mette.

Ligesom restaurantgæsterne er splittede i spørgsmålet, er ejerne af restauranter også.

Britt Vorre er stifter og ejer af Aarhus Street Food, og hun er for et forbud mod at ryge på hendes terrasse. Men hun frygter, hvad det ville gøre for omsætningen.

“Jeg hilser et forbud velkomment, men jeg kommer ikke til at forbyde det nu – selvom jeg kan. Jeg er ret sikker på, at rygningen er med til at sikre os en meromsætning. Hvis jeg skulle forbyde det på Aarhus Street Food fra i morgen, ville jeg miste penge. Derfor skal der komme et forbud ovenfra, som gælder alle,” siger hun.

Du kan høre hele interviewet med Britt Vorre her:

Hos restauranternes brancheorganisation Horesta, mener man ikke, lovgivningen omkring rygning på restauranter bør laves om.

Det siger kommerciel direktør i Horesta Jeppe Møller Herskind.

“Som tallene siger, så er det cirka halvdelen, som synes, at det skal forbydes. Vi er også en branche, som skal repræsentere vores gæster, og når den anden halvdel af dem synes, at et forbud er en dårlig idé, skal vi også repræsentere dem. Som det er nu, er det restaurantens eget frie valg – og det synes vi skal blive ved med.”

Du kan høre hele interviewet med Horestas kommercielle direktør her:

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00