Støj fra eksempelvis vej- eller togbaner kan øge risikoen for at udvikle demens.
Sådan lyder konklusionen i et nyt dansk forskningsprojekt, der med data fra knap to millioner danskere er det hidtil største på området.
“Støj gør to ting ved os. Når vi er udsat for støj om dagen, stresser det os. Men er man udsat for støj om natten, så kan det forstyrre vores nattesøvn. Og vi ved, at det at blive forstyrret i nattesøvnen er en risikofaktor for demens,” fortæller Mette Sørensen, der er professor og ekspert i trafikstøj ved Roskilde Universitet.
Hør interviewet med professor Mette Sørensen i Radio4 Morgen her:
Det er forskere fra Syddansk Universitet, Roskilde Universitet, Odense Universitetshospital og Københavns Universitet, der har undersøgt sammenhængen.
Resultatet er, at jo højere støjen er – jo mere stiger risikoen for, at man udvikler demenssygdomme.
Og det bekymrer Oluf Riis Madsen, der bor tæt på motorvejen i Nyborg, og som er med i en lokal borgergruppe, der kæmper for bedre støjværn:
“Det kommer lidt bag på os, at det er så slemt, som undersøgelsen viser,” siger han til Radio4 Morgen.
Støjen fra motorvejen er generende for Oluf Riis Madsen og hans kone, som længe har haft mistanke om, at støjen kunne få konsekvenser for deres helbred.
De har gennem årene ikke haft planer om at flytte et andet sted hen, men har i stedet arbejdet for at mindske støjen i nærområdet. Men rapporten har fået Oluf Riis Madsen til at genoverveje, om han bør finde et andet sted at bo:
“Vi må jo tage det op til vurdering, når vi nu har fået sort på hvidt, at det er et problem. Det er da en overraskelse for os, som vi må forholde os til,” siger han.
Hør Oluf Riis Madsens reaktion på rapporten her:
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix