Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Oslo 20180528. Høygravid kvinne. Ultralyd på gravid kvinne. Modellklarert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Skrevet af

28. september 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen.

Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser debatten velkommen. Men han efterlyser samtidigt også debatten om mænds rettigheder i forbindelse abort. Det siger han til Radio4 Morgen.

“Hele debatten om abort og kvinderettigheder rejser også i ligestillingens navn spørgsmålet: Hvad med mændene?”

“Abort i den forstand, at man ikke vil være gravid, det er kvindens anliggende. Men abort i den forstand, at man ikke vil være forældre, det er jo et anliggende for begge parter.”

Du kan høre hele interviewet med Gorm Greisen her:

Den tidligere formand for Etisk Råd og professor i børnesygdomme peger blandt andet på, at den juridiske abort er et begreb, som han gerne ser diskuteret i langt højere grad, end det bliver i dag.

“Man kan jo kalde det, hvad man vil, men juridisk abort er godt udtryk. Abortdiskussionen handler selvfølgelig om kvinder og kvinderettigheder, men vi taler også meget om ligestilling, og i det her tilfælde er der vel ingen tvivl om, at ligestillingsudfordringen er nok så meget den anden vej.”

Den juridiske abort har ikke været en del af Etisk Råds anbefalinger i denne omgang. Mænds rettigheder i forbindelse med kvinders abort har heller ikke været diskuteret, men det mener Gorm Greisen, det burde. Det siger han til Radio4.

“Når Etisk Råd er enige om, at kvindens rettigheder har været afgørende for diskussionen, så tænker jeg, at mænds rettigheder også kunne have fået en kommentar.”

I Etisk Råds redegørelse på 75 sider er ordet far nævnt én gang. Ifølge den nuværende formand for Etisk Råd, Leif Vestergaard Pedersen, er det et spørgsmål om prioritering. Men han afviser ikke, at det havde været oplagt at kigge på.

“Jeg er stolt over, den rapport vi har lavet, men når jeg læser den, så er der altid emner, som jeg gerne ville have dykket længere ned i. Jeg kan sagtens se, at mænds rettigheder i fremtiden bliver et emne, som Etisk Råd tager stilling til, for jeg er helt enig med Gorm Greisen i, at det er et emne, som i stigende grad, med rette, pibler frem.”

Den nuværende formand for Etisk Råd deltage i samme interview som den tidligere formand, Gorm Greisen. Det kan høre i linket ovenfor. 

Etisk Råd kan egenhændigt tage de emner op, som de føler er relevante at diskutere, men også Folketingets Udvalg for Det Etiske Råd kan henvise rådet til at tage specifikke emner op.

I dag har en mand ingen juridiske rettigheder i forhold til valget om abort eller ej, og det gælder uanset om manden har en relation til kvinden eller ej.

Foto: Lise Åserud/NTB/Ritzau Scanpix

 

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00