Otteårige Silas vil gerne spille computer en time om dagen, men hans mor siger, det halve er nok. Den konflikt står de langt fra ikke alene med, viser ny undersøgelse.
Danske børn og unge gamer på livet løs.
Faktisk er det halvdelen af alle danske børn, som tænder for konsollen eller computeren næsten hver dag, og det giver konflikter i de danske børnefamilier.
For de børn mellem et og 15 år som 'gamer' næsten hver dag har 47 procent af dem oplevet konflikter, og langt de fleste af dem handler om tidsforbruget.
Det viser en ny undersøgelse fra Medierådet for Børn og Unge, DR og Det Danske Filminstitut.
Netop diskussionen om tidsforbruget finder ofte sted i Kolding hvor Malena Michelsen som mor, sætter reglerne for hendes to sønner Mika på 13 og Silas på otte.
- Det er faktisk det eneste, som vi altid skal diskutere. Det opstår nærmest dagligt.
- Vi har sat nogle stramme regler, og dem skal vi ofte diskutere med Silas. Uanset om han må spille den dag eller ej, eller om han mener, at han ikke har spillet nok den dag, siger hun.
I familien lyder reglen på en halv times gaming i hverdagen og en time i weekenden. Men kun hvis der er lavet lektier, smurt madpakke og der ikke er andre aktiviteter i kalenderen.
Men det er for lidt, synes Silas, og bekræfter, at tiden ofte diskuteres.
- Jeg bliver virkelig sur på min mor, når hun siger, at jeg ikke må spille mere, siger Silas om diskussionerne.
Du kan høre både Silas og hans mor, Malena Michelsen, fortælle om diskussionerne i interviewet her:
At tidsforbruget er den klart største årsag til diskussioner mellem de spillende børn og deres forældre, overrasker ikke Anne Fiskaali.
Hun er fagkonsulent med speciale i gaming og digital trivsel ved Center for Digital Pædagogik, og peger på, at konflikterne kan opstå som følge af manglende forståelse.
- Børn bliver irriteret, når forældre håndhæver de rutiner og værdier, som er i familien, som eksempelvis at man spiser aftensmad sammen uden skærme ved bordet. Men det er okay, for nogle ting skal børn bare lære, siger hun.
- Men lige med gaming er der mange børn og unge, som oplever en manglende forståelse for, hvorfor gaming er vigtigt for dem, og hvor vigtigt det faktisk er.
Forældres manglende forståelse for spillets vigtighed, og barnets manglende forståelse for vigtigheden af regler og værdig, skaber en kløft mellem dem, vurderer Anne Fiskaali.
Og derfor ender det ofte i konflikt - ligesom det gør i familien fra Kolding.
Du kan høre hele interviewet med Anne Fiskaali her: