"Tiden er løbet fra fællesbadet efter idræt"

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Skrevet af

8. februar 2024

Gustav Pors Olesen

gup@radio4.dk

Når flertallet af landets folkeskoleelever ikke længere vil stå nøgne side om side med sine klassekammerater i et fællesbad, så bør man ikke tvinge dem til det, mener lærer og byrådsmedlem.

Det er Frederik Germann, lærer og byrådsmedlem for De Konservative i Halsnæs Kommune, som efter eget udsagn oplever, at flertallet af børnene i landets folkeskoler ikke vil i bad med hinanden.

Han bakkes da også op af en rapport, hvori 7 ud af 10 idrætsundervisere angiver, at de i »nogen« eller »høj« grad oplever udfordringer, når eleverne skal i bad efter idræt. Det er Forsknings- og Implementeringscenter for Idræt, Bevægelse og Læring, der står bag undersøgelsen.

Frederik Germann peger på, at eleverne mistrives, og at de derfor ikke skal presses yderligere til at gå i bad, når de ikke har lyst.

- Tiden er gået fra det. Mistrivslen stiger og stiger. Det her kan give børn ondt i maven uge efter uge. Derfor ser vi også flere og flere elever, som ikke vil deltage i undervisningen, siger han til Radio4 Morgen.

Du kan høre hele interviewet med Frederik Germann her:

Præcis de samme argumenter bruger Malene Radmer Johannisson, når hun kommer frem til den modsatte pointe.

Hun er ansvarlig for projektet Spejlven i Anti Doping Danmark i samarbejde med Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, der blandt andet sætter fokus på vigtigheden af fællesbad.

Hun peger også på elevernes mistrivsel og den samme følelse af 'ondt i maven' som argument for, at eleverne netop SKAL gå i fællesbad.

- Det ærgrer mig at høre, at Frederik taler for at droppe badet som en del af idrætsundervisningen. Men med de samme argumenter om kropsidealer og tilhørende mistrivsel, mener vi, at det giver mening, at de bader med hinanden.

- Børn ser så mange redigerede kroppe på de sociale medier, og det påvirker, den måde hvorpå de ser sig selv. Men hvis de i et bad kan se på deres jævnaldrenes uredigerede kroppe, så kan de se, at deres kroppe heller ikke ser ud, som de gør på TikTok, siger hun til Radio4 Morgen.

Du kan høre hele interviewet med Malene Radmer Johannisson her:

Frederik Germann kalder Malene Radmer Johannissons argumentation for sympatisk, men han mener modsat, at tiden er løbet fra den tankegang. Han henviser desuden til, at man på den skole, hvor han underviser, har droppet kravet om fællesbad efter idræt. Det har ifølge ham skabt flere aktive og deltagende elever i undervisningen, siger han.

Afspiller nu

SKILSMISSEN

00:00
00:55