Tårnhøje elpriser presser virksomheder ud i konkurs

Skorstenen på Argo/Kara

Skrevet af

18. december 2022

sudi@radio4.dk

sudi@radio4.dk

Kæmpestore elregninger kommer til at betyde, at vi kommer til at se flere konkurser i erhvervslivet, spår cheføkonom i Dansk erhverv, Tore Stramer. De store udgifter kommer også til at ramme forbrugerne.

Regningerne på el slår nye rekorder i 2022, og ifølge beregninger fra Dansk Erhverv bliver regningerne mere end dobbelt så store som sidste år. De kommer til at lande på omkring 33 milliarder kroner i år. Ifølge tal fra Energistyrelsen er det en stigning på knap 19 milliarder siden sidste år, hvor virksomhederne brugte 13,7 milliarder kroner på el.

– Den kedelige konsekvens er desværre, at vi vil se et stigende antal konkurser, fordi flere virksomheder ikke kan honorere de her store eludgifter. Vi kommer også til at se, at en større del af udgifterne vil blive sendt videre til forbrugerne i form af stigende priser. Noget skyldes de coronalån, der skal tilbagebetales, men andet skyldes, at omkostninger til særligt energi er eksploderet i 2022. Der er virksomheder, der simpelthen ikke kan få enderne til at mødes, forklarer Tore Stramer.

Cheføkonomen siger, at det især er de små og mellemstore virksomheder, der bliver hårdest ramt.

Organisationen SMV Danmark, Små og Mellemstore Virksomheder, bekræfter at virksomhederne er pressede.

– Godt hver sjette virksomhed har reduceret eller omstillet produktionen som følge af de stigende energipriser. Virksomhederne har været ret kreative. Det er for eksempel sket ved at, de har omstillet åbningstidspunkterne, så de har åbent om lørdagen i stedet for om fredagen, for der er energien billigere, siger konsulent i SMV Danmark, Lasse Lundquist.

Høre mere i nyhederne:

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00