Sundhedsvæsenet bruger i stigende grad kunstig intelligens

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skrevet af

15. april 2024

Michael Robak

miro@radio4.dk

I alle landets regioner gør man i dag brug af kunstig intelligens i sundhedsvæsenet. Det bekræfter regionerne overfor Radio4 Morgen og siger, at der er mange flere projekter på vej.  

På landets sygehuse og i andre dele af sundhedsvæsenet er man i fuld gang med at tage AI - altså kunstig intelligens - i brug.

Radio4 Morgen har været i kontakt med landets fem regioner, og alle gør brug af AI-teknologi, og der er planer om endnu flere projekter.

På Universitetshospital Sjælland i Køge bruger man for eksempel kunstig intelligens i behandlingen af patienter med tyk- og endetarmskræft.

Ved hjælp af AI kan man blandt andet forudse komplikationer i sygdomsforløbet, det fortæller overlæge og professor Ismail Gögenur.

”Hver enkelt læge har nogle naturlige begrænsninger – men den kunstige intelligens kender alle sygdomsforløb, og kan processere de millioner af datapunkter som er tilgængelige. På den måde hjælper den kunstige intelligens os med at træffe den rigtige beslutning.”

Hele interviewet med Ismail Gögenur kan du høre her:

Kunstig intelligens bruges i høj grad på landets kræftafdelinger, blandt andet bliver AI flere steder brugt til at vurdere scanningsbilleder. Men der er også flere projekter på vej i psykiatrien. For eksempel er Center for Digital Psykiatri, der drives af Region Syddanmark, i gang med et projekt målrettet patienter med depression.

”Behandlingen er bygget helt anderledes op, så den tilpasses det sygdomsbillede, den enkelte person har. Som det er i dag. er det ret ufleksibelt. Med AI vil vi bidrage med noget, der er langt mere individualiseret, og som er videnskabeligt afprøvet og som virker,” siger Kim Mathiasen er psykolog og Lektor ved Syddansk Universitet og Center for digital psykiatri til Radio4 Morgen.

Du kan høre hele interviewet med Kim Mathiasen her:

I Region Hovedstaden har man også flere projekter, hvor der bruges AI. Og regionsrådsformad Lars Gaardhøj (S), mener at brugen af AI giver både muligheder og udfordringer.

”Der er ingen tvivl om, at potentialet er stort, men vi skal også tænke os om. Det skal frigive arbejdskraft eller øge kvaliteten af behandlingen samtidigt med, at det er indenfor en økonomi, hvor det giver mening at forfølge de muligheder.”

Du kan høre mere om både mulighederne og begrænsningerne for AI i Region Hovedstaden i interviewet med Lars Gaardhøj her:

Brugen af kunstig intelligens i sundhedsvæsenet rejser flere etiske spørgsmål. Blandt andet om kvaliteten af den data, der bruges og hvordan man sikrer, at kontakten mellem læge og patient bevares, det siger formanden for Etisk Råd Leif Vestergaard Pedersen til Radio4 Morgen.

 ”Den kunstige intelligens skal vi selvfølgelig bruge i sundhedsvæsenet, men AI må ikke erstatte de menneskelige relationer. Sundhedspersonalet skal stadig stå for omsorgen for patienterne. Det nytter ikke, at det er maskiner, der både udreder og behandler. Vi skal passe på, at vi i vores begejstring for teknologien ikke glemmer, at både patient og læge ved, hvad der foregår,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Formanden oplyser til Radio4 Morgen, at Etisk Råd er på vej med en redegørelse om AI i sundhedsvæsenet, som udkommer før sommerferien.

Afspiller nu

MELLEM LINJERNE

05:05
06:00