Flere sundhedsordførere mener, at optagelser videokonsultationer skal gemmes på samme måde, som når konsultationen sker over telefon.
Optagelser af videokonsultationer i lægevagten og 1818 skal gemmes på samme måde som telefonoptagelsen gemmes i dag.
Det mener flere sundhedsordførere på baggrund af podcastserien “Intet at se” fra Radio4 Undersøger.
- Hvis der kommer et efterspil i forhold til en klagesag, fordi der er et eller andet, som er gået galt, så er det jo hensigtsmæssigt, at man kan dokumentere det så grundigt som muligt, siger Per Larsen, sundhedsordfører for De Konservative.
Enhedslistens sundhedsordfører, Runa Friis Hansen, kalder det “ulogisk”, at man fjerner muligheden for at gå tilbage og se, hvad der er sket.
- De yderste konsekvenser er, at patienter bliver fejlbehandlet, uden at der derefter kommer anerkendelse for, at der er sket fejl, siger Runa Friis Hansen.
Region Midtjylland påpeger over for Radio4, at det ikke er lovpligtigt for dem at gemme videooptagelserne. Men hvis ikke regionerne og Praktiserende Lægers Organisation selv vil tage initiativ til at gemme videooptagelserne, mener Runa Friis Hansen, at man må komme på banen fra Christiansborg.
- Så må vi jo tage ansvar for som politikere og flytte det med noget lovgivning, siger hun.
Sund fornuft
Videokonsultationer i lægevagten blev indført i 2020 i forbindelse med corona-nedlukning for at begrænse smittespredning. Siden er det blevet en fast del vagtlægers arbejde, og brugen af videokonsultationer er kraftigt stigende.
Podcastserien “Intet at se” afdækker sager, hvor vagtlæger har overset misfarvninger på akut syge patienter på video.
Og netop fordi det stadig er en ny måde at undersøge patienter på, vil det være “sund fornuft”, at videooptagelserne bliver gemt, mener Danmarksdemokraternes sundhedsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.
- Der kan vi også bruge de optagelser med hensyn til efterfølgende at lære af, hvordan bliver vi nu bedre til at gøre det her rigtigt, siger han.
Han mener dog, modsat Enhedslistens Runa Friis Hansen, at det ikke bør være nødvendigt at lovgive fra Christiansborg. Han opfordrer i stedet regionerne og de praktiserende læger til at finde en løsning, så videooptagelser bliver gemt.
Lydoptagelser fra telefon- og videokonsultationer i lægevagten bliver i dag gemt i fem år. Det sker, så det kan bruges som dokumentation i klagesager og bidrage til læring i sundhedsvæsenet.
I Region Nordjylland gemmes optagelser af videokonsultationer i 30 dage. Regionen oplyser, at opbevaringstiden er “efter ønske fra PLO-Nordjylland".
Region Hovedstaden optager videokald til akuttelefonen 1813 og oplyser, at de er i besiddelse af videooptagelser tilbage fra 2021. Regionen oplyser, at “det er vores vurdering, at et videoklip anvendt som støtteværktøj under en visitation på Akuttelefonen 1813 (...) kan indgå i en borgers patientjournal, når de er relevante og nødvendige for behandlingen”.
Region Syddanmark er ikke vendt tilbage på Radio4s seneste henvendelse, men svarede i august sidste år, at de ikke gemmer videooptagelser.
I de resterende regioner gemmes videooptagelserne ikke.