Sundhedsministeriet fik løsningsmodel for at undgå morfinsvindel allerede i 2019

Morfin piller fotograferet torsdag den 26. juli 2018

Skrevet af

11. april 2022

Sundhedsministeriet har kendt til svindel gennem landets lægevagter, som TV 2 Dokumentar i samarbejde med Radio4 har afsløret, siden januar 2019.

I den seneste uge har TV 2 og Radio4 i fællesskab afdækket, hvordan en kvindelig svindler siden 2015 misbrugte en lang række personers CPR-numre til at svindle sig til stærke og afhængighedsskabende piller hos landets lægevagter.

I hundredvis af telefonopkald, hvor svindleren har udgivet sig for at være nær familie eller indehaver af de forskellige CPR-numre, har kvinden fået udskrevet flere end 6.000 piller. Piller, som også går under fællesbetegnelsen opioider.

En række aktindsigter viser dog nu, at hun måske kunne være stoppet for flere år siden.

TV 2 Dokumentar og Radio4 Undersøger er i besiddelse af en længere korrespondance mellem Sundhedsministeriet og Sundhedsdatastyrelsen, der viser, at ministeriet allerede i januar 2019 var oplyst om svindlen og efterspurgte en løsning hos Sundhedsdatastyrelsen.

Styrelsen vendte tilbage med to mulige løsningsforslag, der kunne implementeres. Det ene lød, at man kunne oprette en ny markering i CPR-registret, som advarer mod muligt medicinmisbrug. Det andet forslag var at lave et særskilt register til de CPR-numre, man mistænker for at blive brugt i sager om medicinmisbrug. Men Sundhedsministeriet fravalgte at gå videre med nogle af forslagene.

Grotesk og livsfarligt

Bo Mogensen fra Vesterborg på Lolland er en af dem, hvis identitet den kvindelige svindler har brugt til at skaffe recepter på piller. En stor del af den svindel er foregået, efter Sundhedsministeriet fik de to forslag til, hvordan man kunne stoppe problemet.

“Når løsningen er der, hvorfor så ikke bruge den? Det er det typiske sløve sind indenfor dansk bureaukrati. Det virker jo fuldstændig grotesk. Det giver rent faktisk mange problemer, at der er nogen, der misbruger ens CPR-nummer,” siger Bo Mogensen.

Lægevagten mangler oplysninger

Indtil nu har landets vagtlæger ikke kunnet få adgang til journalerne fra patienternes egne praktiserende læge, forklarer Morten Svenning Nielsen, der er læge og medlem af akutudvalget i Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

“Journalsystemerne er opdelte, så vi har i lægevagten ikke nogen mulighed for at se, hvad der står i patientens journal fra egen læge eller fra sygehuset. Vi har alene de oplysninger, som vi selv har skrevet ind på patienten i lægevagten,” siger han.

Du kan lytte til 1. afsnit af ‘Løgn og Morfin’ herunder:

Faktaboks: Vanedannende opioder

Pillerne, kvinden har fået udskrevet, går under fællesbetegnelsen opioider.

De mest kendte opioider er morfin, kodein, fentanyl, oxycodon og ketogan.

De kan bruges som smertestillende til eksempelvis kræftpatienter eller personer, der er blevet opereret.

Alle stofferne er afhængighedsskabende, og en overdosis kan føre til bevidstløshed, vejrtrækningsstop og i værste fald døden.

I 2019 havde 146.000 personer i Danmark et problematisk forhold til opioider – knap 74.000 af dem med et ”uhensigtsmæssigt højt” forbrug.

Kilde: Sundhedsdatastyrelsen og Søren Bøgevig, overlæge på Bispebjerg Hospital, TV2.

Ingen kommunikation på tværs af regioner

En af årsagerne, til at den kvindelige svindler har kunnet fortsætte uhindret i flere år med sit bedrageri, er, at regionernes fem forskellige systemer til lægevagtsordningerne ikke er kodet sammen.

Man kan i de enkelte regioner godt skrive en advarsel ind på en persons CPR-nummer, der fortæller, at vagtlægerne skal være opmærksomme på misbrug af en identitet. Men den advarsel kan ikke ses i de fire andre regioner. Og det ser vagtlægerne gerne, at der bliver lavet om på.

“Systemerne taler ikke sammen, fordi de ikke kan tale sammen. Det her er et problem, som vi nationalt har et stort ønske om at få løst. Så det er ikke et spørgsmål om uvilje fra lægevagtens side,” siger Morten Svenning Nielsen.

Ministerie prøver igen

Sundhedsministeriet fik altså for mere end tre år siden tilsendt de konkrete bud på løsningsforslag, der måske vil kunne sætte en stopper for svindel af den type, som Radio4 og TV2 har kunnet afdække.

Men efter TV 2 har henvendt sig, er ministeriet igen begyndt at kigge på måder at løse problemet på og skriver i en mail, at:

“Sundhedsministeriet er bekendt med, at der i konkrete tilfælde er forekommet svindel med CPR-numre i forbindelse med udskrivning af receptpligtig medicin”.

“Da det nu formodes, at problemet muligvis er mere udbredt, end ministeriet havde kendskab til i 2019, er ministeriet ved at undersøge det konkrete omfang af problemet og samtidig se på, hvad der måtte være af løsningsmuligheder, og hvad de i givet fald vil kræve både juridisk, økonomisk og i forhold til it-systemer med videre,” skriver ministeriet.

Du kan lytte til podcasten ‘Løgn og Morfin’ her og se andet afsnit af ‘Station 2: Pilledronningen’ på TV 2 mandag klokken 20.50. Begge afsnit er allerede nu tilgængelige på TV 2 Play

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

VERDENS BEDSTE

18:05
19:00