Efter at Danmark har tabt en sag om en 23 timers bæltefiksering af en psykiatrisk patient ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, vil sundhedsministeren gennemgå lovgivningen.
I sidste måned fik Danmark kritik fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Menneskerettighedsdomstolen fastslog 15. september, at Danmark har overtrådt forbuddet mod tortur og umenneskelig behandling i sagen ”Aggerholm mod Danmark”, hvor en psykiatrisk patient lå fastspændt med bælter i 23 timer.
Ifølge sundhedsminister, Magnus Heunicke (S) vil regeringen handle på baggrund af dommen.
”Det er noget, vi tager meget alvorligt. Det skal man naturligvis, når man som land får sådan en dom. Sagen ligger langt tilbage, men vi skal være stensikre på, at det ikke gentager sig”, siger Magnus Heunicke.
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol lægger i dommen vægt på, at patienten lå bæltefikseret længe, og at der gik for lang tid, uden at det blev vurderet, om klager var til fare for sig selv eller andre. I dommen blev der også lagt vægt på, at klager ventede i halvanden time, fra det blev besluttet, at han skulle løslades, til det skete.
Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller at regeringen har indkaldt Sundhedsstyrelsen for af få en gennemgang af de faglige retningslinjer på området. Det er de retningslinjer, personalet arbejder efter på de psykiatriske afdelinger.
”For at være sikker på, at der ikke er noget, der kan være tvivl om, og om der er noget, der skal rettes på baggrund af den her dom. Det andet, vi vil gøre, er at gennemgå lovgivningen juridisk for at se, om der er noget, vi skal ændre i selve lovteksten,” siger Magnus Heunicke.
Det sorte får i klassen
Advokat Tobias Jensen førte sagen ved menneskerettighedsdomstolen, og ifølge ham kan det få konsekvenser, hvis Danmark lader stå til og ikke sørger for at undgå lignende tilfælde.
”Så vil man risikere at få flere domme mod sig og få en endnu mere plettet ”menneskeretlig straffeattest”. Domstolen vil se endnu mere kritisk på de sager, der kommer derned, hvis ikke man gør noget, og så vil Danmark risikere at blive det sorte får i klassen,” siger Tobias Jensen.
De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 1.259 mennesker blev bæltefikseret på en psykiatrisk afdeling sidste år. Altså mere end tre om dagen. Til næste år skal en ny, 10-årig psykiatriplan forhandles, og her vil regeringen sætte fokus på brugen af tvang i psykiatrien, siger Magnus Heunicke.
”Der er ingen tvivl om, at hvis vi ikke gør noget, vil vi få nye domme. Vi risikerer, at de meget sårbare patienter vil opleve, at der sker alt for meget tvang i psykiatrien, der også vil have karakter af overgreb. Derfor skal vi helt strukturelt arbejde på, at al form for tvang i psykiatrien skal nedbringes,” siger sundhedsministeren.
”Det vil være utopisk at tro, at Danmark og andre vestlige lande helt kan afskaffe brug af tvang i psykiatrien, men når vi sammenligner med andre lande, kan vi se, at det i Danmark har et omfang, som er for stort og for voldsomt. Det har mange årsager, men hænger tæt sammen med en meget presset psykiatri. Derfor tager vi det alvorligt og er parate til også at ændre lovgivningen og de faglige retningslinjer,” siger Magnus Heunicke.
Hør interviewet med Tine Ræbild, der er mor til Camilla, der har været bæltefikseret 15 gange:
Hør interviewet med Hans Henrik Ockelmann, overlæge i retspsykiatrien i Glostrup bestyrelsesmedlem i Dansk Psykiatrisk Selskab:
Hør hele interviewet med sundhedsminister Magnus Heunicke her: