Stigende ventetider ved landets domstole får gerningspersoner til at gå frit rundt

Mikael Sjöberg, formand for dommerforeningen, fotograferet foran Østre Landsret.

Skrevet af

4. april 2022

stax@radio4.dk

stax@radio4.dk

Voldsmænd går frit rundt i måneder – ja op til år – før de får deres dom. Det gør de på grund af lange sagsbehandlingstider ved domstolene.

Og en ny årsrapport fra Danmarks Domstole viser, at ventetiderne fortsætter med at stige på grund af komplekse arbejdsopgaver og mangel på personale.

Det er en kæmpe udfordring for det danske samfund, mener formanden fra Dommerforening, Mikael Sjöberg.

“Det går ud over retssikkerheden. Politikerne taler jo meget om, hvor hårdt det går ud over ofrene at vente så lang tid på en afgørelse i en voldssag. Det er jeg fuldstændigt enig i, for folk skal vente i alt for lang tid på at få afgjort deres sager. Men det er så sandelig også en belastning for den tiltalte, som nægter sig skyldig,” fortæller han.

Du kan høre interviewet med Mikael Sjöberg her:

En af de personer, som har mærket den lange ventetid på egen krop er Jane Christensen.

Hun anmeldte sig eksmand for psykisk og fysisk vold tilbage i juni 2020. Første for nogle uger siden faldt der dom i sagen.

“Det er ikke i orden. Havde jeg vidst, at jeg skulle vente så lang tid fra starten, var det ikke sikkert, at jeg havde anmeldt ham. At der skal gå så lang tid, fra man trækker en svær beslutning, til der kommer en afslutning, har jo været hårdt for ikke bare mig, men også for ham og vores pårørende. Man mister hurtigt tilliden til retssystemet,” fortæller hun.

Hør interviewet med Jane Christensen her:

Det var blandt andet Venstre, som var med til at lægge rammerne for domstolenes nuværende økonomi.

Retsordfører fra Venstre, Preben Bang Henriksen, erkender, at politikerne bærer et stort ansvar for de lange ventetider.

“Det er helt givet et ansvar, der ligger i Folketinget. Det skyldes, at vi har været flinke til at vedtage forskellige lovgivninger som bandepakker, der tager lang tid at behandle. Og vi havde nok ikke forudset, at der ville opstå så mange sager,” siger han.

Senere i år skal der indgås en ny politisk aftale om domstolenes økonomi fra 2023 og fire år frem.

MIkael Sjöberg fra Dommerforeningen peger på et behov for 850 millioner kroner på området, og selv om Venstre endnu vil sætte kroner og ører på den nødvendige økonomiske indsprøjtning til domstolene, så skal der ifølge Preben Bang Henriksen langt flere penge til.

“Vi er villige til at give flere penge til domstolesystemet på grund af de flere sager. Men det kræver også, at domstolene selv kigger på effektiviseringer,” tilføjer han.

Du kan høre interviewet med Mikael Sjöberg her:

Afspiller nu

UGENS HØJDEPUNKTER FRA RADIO4 EFTERMIDDAG

03:00
04:00