Søren Brostrøm til regeringen: "Danske læger skal ikke aflive folk"

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Skrevet af

13. august 2024

Simon Kvist Sandemand

sks@radio4.dk

Modstanden mod regeringens planer om at lovliggøre aktiv dødshjælp i én eller anden form er henover sommerferien vokset markant.

Og nu har én af Danmarks sundhedssværvægtere, tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, også meldt sig på banen.

- Vil vi i det danske sundhedsvæsen tilbyde, at lægen har et nyt redskab i sin værkstøjskasse, der hedder aflivning? Det kan vi ligeså godt kalde det, for det er det, man gør, siger Søren Brostrøm, der i dag er seniorrådgiver for WHO's generaldirektør.

Han har meldt sig ind 'Netværket Nej til Statsassisteret Selvmord', der er dannet, efter regeringen er begyndt at barsle med idéen om, at indføre aktiv dødshjælp i Danmark.

Siden sommerferien er netværket tredoblet i antal medlemmer, der nu tæller 53 personer, der alle har det til fælles, at de på den ene eller anden måde har professionel erfaring med død og alvorlig sygdom.

- Jeg blev læge for at redde liv, drage omsorg og for at lindre, og ikke for at tage livet af folk. Det, mener jeg, er uforeneligt med lægegerningen, siger Søren Brostrøm

Diskussionen, vi har i dag, startede, da statsminister Mette Frederiksen på Folkemødet i 2023 sagde, at hun personligt går ind for aktiv dødshjælp.

Regeringen nedsatte siden et udvalg - Udvalget for en mere værdig død - der skal undersøge, hvordan en model for aktiv dødshjælp kunne se ud i Danmark.

Det arbejde fortsætter indtil slutningen af i år, men en række foreløbige synspunkter blev fremlagt ved denne sommers Folkemøde.

Fire modeller er på tale i udvalget, der i varierende udstrækning vil udvide mulighederne for at udøve aktiv dødshjælp i Danmark, og Søren Brostrøm mener ikke, at nogle af dem har gang på jord.

Han peger også på det problematiske i, at to af de medlemmer, der har forholdt sig kritisk til aktiv dødshjælp har set sig nødsaget til at forlade udvalget.

- Jeg er meget bange for det signal, vi ville sende til mennesker med svært handicap, alderssvækkede mennesker eller mennesker med alvorlig sygdom. Er de uønskede og til besvær siden, vi ikke ønsker at give dem en palliativ indsats, der er mere bøvlet? Jeg er bange for den glidebane, der ligger i aktiv dødshjælp, siger han.

Afspiller nu

Morgen

06:05
10:00