Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Denmark's Prime Minister and head of the Social Democrats Mette Frederiksen gives har May speech on the Workers' International Day at Arbejdermuseet, Copenhagen, Denmark, Monday May 1, 2023. (Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

26. maj 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2.

Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen.

Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i Harlev-Framlev ved Aarhus.

“Jeg blev utrolig ked af det, da jeg så det. Men jeg er faktisk ikke overrasket. Når man er socialdemokrat, så har man en meget fast idé om, hvilket velfærdssamfund man vil leve i. Men det er som om, at det velfærdssamfund slår sprækker, selvom vi som samfund bliver rigere og rigere. Det er – sammen med en række enkeltsager – årsagen til den manglende opbakning.”

Socialdemokratiet har tabt 8,5 procentpoint af vælgerne i forhold til valgresultatet i november sidste år.

Ifølge Vagn Juhl-Larsen er det da også regeringskonstellationen, som har størstedelen af skylden for, at partiet kan præstere de dårligste meningsmålinger siden 2014.

“Socialdemokratiet er et venstrefløjsparti. Og nu er vi gået sammen med to højrefløjspartier – eller i hvert fald to borgerlige partier. Det betyder, alle beslutningerne er kompromisser. Det lød jo meget tilforladeligt før valget, men nu viser det sig, at alt der kommer ud, er forringelser af velfærdssamfundet. Det synes jeg ikke, at vi som socialdemokrater kan være tilfredse med.”

Du kan høre hele interviewet med den socialdemokratiske lokalformand her:

Ifølge politisk redaktør på Radio4, Thomas Larsen, er Vagn Juhl-Larsen ikke den eneste socialdemokrat, som føler, at partiet er noget andet end de plejer.

Det viser meningsmålingen meget tydeligt, siger han.

“Der er mange socialdemokrater, som ikke kan spejle sig i, at man er gået sammen med den gamle borgerlige fjende, Venstre. Men så skal vi heller ikke glemme, at Mette Frederiksen tog et stort opgør med fagbevægelsen – og det socialdemokratiske bagland – da regeringen valgte at fjerne store bededag. Det har også været dyrt.”

Hele den politiske analyse af Socialdemokratiets dårlige meningsmåling kan du høre her:

Den seneste meningsmåling som lå under Megafons måling på 19 procent, skal man tilbage til 2014 for at finde. Det var under Helle Thorning-Schmidts ledelse.

Afspiller nu

NATTEVAGTEN HIGHLIGHTS

02:10
03:10