På en folkeskole i Greve blev arbejdsklimaet så vanskeligt for en historielærer, at han nu er sygemeldt. Skolens ledelse afviser at udtale sig i sagen.
På Arenaskolen i Greve er folkeskolelærer Erling Böttcher blevet sygemeldt, efter han i flere uger kæmpede for at forhindre pro-palæstinensiske budskaber i klasseværelset.
Konflikten begyndte i starten af 2024, hvor Erling Böttcher oplevede, at han i stigende grad blev mødt af pro-palæstinensiske budskaber i klasseværelset, når han skulle undervise 9. klasse i blandt andet historie.
- Tavlen var overmalet med slogans for krigen, blandt andet udtrykket ‘Free Palestine. Jeg sagde til eleverne, at det gør vi ikke her. Skolen er et politisk neutralt sted, udtaler Erling Böttcher til Radio4.
Han forklarer, at han ikke ved, om der er elever med jødisk eller israelsk baggrund på skolen, men hvis der er, så skal de ikke føle sig ekskluderede.
- Jeg synes, ‘Free Palestine’ er et problematisk slagord. Nogle tolker det som et positivt budskab for palæstinenserne, mens andre oplever, at det er en støtte til Hamas, og derfor mener jeg ikke, det hører hjemme i klasseværelset, siger Erling Böttcher, der har arbejdet som lærer i ti år.
Radio4 har set dokumentation for, at Erling Böttcher forsøgte at rejse problemstillingen for skolens ledelse.
Det fremgår af et referat fra et møde i udskolingen, at han og nogle af skolens andre lærere ønskede, at skolens ledelse skulle komme med en udmelding om, at skolen er et ‘politisk neutralt sted’.
- Men der kom ikke nogen udmelding. Vi har stået med det her alene, siger Erling Böttcher.
Sammenlignede ‘Free Palestine’ med tissemand
Han fortæller, at han oplevede, at der stod flere og flere politiske budskaber til fordel for Palæstina, når han mødte ind til undervisning, og det kulminerede den 8. marts, hvor Erling Böttcher mødte ind til historieundervisning i 9. klasse.
- Hele tavlen og et smartboard var overtegnet med Palæstina-flag og teksten ‘Free Palestine’. Jeg gik til skolelederen og bad ham komme med tilbage til klassen og bakke mig op i, at skolen er et politisk neutralt sted, hvor alle skal kunne være, men det afviste han, siger Erling Böttcher.
Skolelederen sagde ifølge Erling Böttcher, at det svarede til, at eleverne tegnede en tissemand på tavlen, og det skulle man som lærer kunne håndtere.
Erling Böttcher blev så frustreret over den manglende opbakning, at han forlod skolen.
Mandagen efter gentog scenariet sig i samme 9. klasse, og der opstod ifølge Erling Böttcher en heftig debat om konflikten i klasseværelset.
Efterfølgende fik Erling Böttcher flere klager fra elever og en forælder. Forælderen anklagede ham for at være racistisk.
- Jeg har absolut ikke udtrykt mig racistisk over for nogen elever, siger Erling Böttcher.
Han mener, at den manglende opbakning fra skolens ledelse til, at han ikke vil have pro-palæstinensiske budskaber i klasseværelset, kan få nogle elever til at tro, at han har valgt side i konflikten.
- Eleverne tror, der ligger et politisk budskab i at viske ‘Free Palestine’ ud fra tavlen eller forlange, at man ikke må skrive det. De tror, der ligger en stillingtagen imod Palæstina, det er jeg ikke i tvivl om, siger Erling Böttcher.
Han er nu sygemeldt, fordi han oplever, at arbejdsklimaet er blevet for ubehageligt til, at han kan være på skolen.
På trods af gentagne henvendelser har skoleleder på Arenaskolen, Martin Frank Nielsen, ikke vendt tilbage med svar på Radio4s spørgsmål, men har i stedet videresendt dem til Greve Kommune.
Centerchef for Dagtilbud og Skole i Greve Kommune, Klaus Øvre Bentsen, afviser at stille op til interview i sagen med henvisning til, at det drejer sig om en personalesag. Men han skriver i et mailsvar, at skolen principielt er “et politisk neutral rum”.
Det har ikke været muligt at få svar fra hverken Greve Kommune eller skoleleder Martin Frank Andersen på overordnede spørgsmål i sagen.