Skal vi frygte Putins atomtrussel?

Skrevet af

15. marts 2022

Da Putin gav grønt lys for sin invasion den 24. februar, truede han samtidig med at bruge Ruslands atomvåben, hvis Vesten kom ukrainerne til undsætning. Men hvor meget skal vi frygte Putins atomtrussel, nu hvor Rusland optrapper og udvider krigen, så den kommer tæt på grænsen til Polen og dermed NATO?

En af verdens fremmeste atomvåbeneksperter frygter, at der nu er en reel risiko for, at Putin vil bruge atomvåben for at vinde krigen:

”Jeg havde aldrig troet, at jeg overhovedet skulle overveje denne tanke, men jeg tænker, at han godt kunne finde på at bruge et taktisk og mindre atomvåben som udvej i Ukraine for at chokere landet til underkastelse og for at stoppe krigen hurtigt,” siger Mariana Budjeryn, der forsker i atomtrusler på det prestigefyldte Harvard University i USA – og så er hun selv fra Ukraine.

Taktiske atomvåben er mindre, kortrækkende våben, som er udviklet til brug på slagmarken. Og den slags atomvåben har Rusland mange af. Ud af Ruslands ca. 4.500 atomvåben, så er nogenlunde halvdelen taktiske våben.

Alligevel er Hans M. Kristensen, der er direktør i Nuclear information projekt, mindre bekymret end Budjeryn.

”Der skal ske en optrapning til en direkte konfrontation mellem Rusland og NATO – og selv den konfrontation skal også optrappe, før jeg tror, det er realistisk, at man egentlig kan frygte anvendelse af atomvåben. Men altså, vi ved ikke, hvor mentalt stabil Putin er i disse tider, og han er presset op i et hjørne, hvor det ikke går godt for ham,” forklarer Hans M. Kristensen.

Den store bekymring

Selvom Hans M. Kristensen og Mariana Budjeryn ikke er helt enige om den forestående trussel fra Putins atomvåben, så er de dog enige om faren ved, at der er krig i et land med fire store atomkræftværker. De seneste år er vi blevet bedre til at sikre atomkraftværker mod f.eks. terror og voldsomt vejr, men vi kan ikke sikre værkerne i en krigszone.

”Uheld kan ske. Særligt med den stress, der er, når der foregår en krig rundt omkring én,” siger Hans M. Kristensen og fortsætter:

”Den radioaktive forurening, der kan komme fra ødelæggelse af et atomkraftværk, der er i drift, er umådeligt mere intensiv end et atomvåben, der bliver sprængt over Kiev. Der er meget, meget mere radioaktivitet i reaktorer, end der kommer fra en atomsprængning.”

Hør også Stine Kromann Dragsted i Radio4 Morgen, hvor hun optegnede trusselsbilledet:

 

Foto: Mikhail Klimentyev/AFP/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRIMILAND

17:05
18:00