Sikkerhedspolitik stjal fokus 1. maj

Markering af Arbejdernes Internationale Kampdag, i Fælledparken i København, søndag den 1. maj 2022.

Skrevet af

1. maj 2022

REDAKTIONEN@RADIO4.DK

REDAKTIONEN@RADIO4.DK

Sikkerhedspolitik fyldte mere end normalt i 1.maj-talerne i dag.

Ruslands invasion af Ukraine stod højt på dagsordenen hos blandt andre SF’s politiske ordfører, Signe Munk.

Hun siger, krigen gør, at vi må skrue ned for vores forventninger. Både til økonomisk fremgang og til velfærdsstaten.

“Det er helt afgørende, at vi er ærlige med hinanden og siger, at der kommer ikke til at være den økonomiske udvikling, vi har forventet, fordi inflationen stiger. Vi kan også risikere, at arbejdsløsheden kommer til at stige, selvom vi lige nu har mange i beskæftigelse,” siger Signe Munk til Radio4.

Signe Munk siger, at det betyder svære politiske beslutninger.

“Når pengene ikke bare er uendelige, og vi skal til at skære til, så bliver der også en hård prioritering af, hvor skal der gives, og hvor vi lige nu ikke kan levere,” siger hun.

Du kan høre historien her: 

Regeringspartiet Socialdemokratiet bruger Arbejdernes Internationale Kampdag til at tale for at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Ved en tale i Ballerup sagde statsminister Mette Frederiksen, at “Danmark er for lille til at stå alene som det eneste land med et forsvarsforbehold.”

Det var et budskab, som klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen gentog ved et 1. maj-arrangement i Middelfart.

“Vi skal træffe et grundlæggende valg. Er vi med i fællesskabet eller ej? Den stærke modstand, der er mod Putin, er bedst, hvis vi står skulder ved skulder,” siger Dan Jørgensen til Radio4.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RADIO4 EFTERMIDDAG

12:05
14:00