SF positive over for lov om 1,5 meters afstand mellem bil og cykel

Cykelryttere på træningstur

Skrevet af

19. januar 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

De to store cykelorganisationer i Danmark, Danmarks Cykle Union og Cyklistforbundet, vil have indført en ændring af færdselsloven, der skal gøre det ulovligt for biler at køre tættere end 1,5 meter på cykler.

Det ønske er SF positive over for at kigge nærmere på.

“Tilstrækkelig afstand er jo en ret vag formulering. Det gør det op til bilisterne selv at vurdere, hvad tilstrækkelig afstand er. Det er utryghedsskabende og gør, at cyklisterne ikke er trygge ved at cykle steder, hvor der ikke er cykelsti. Vi bliver nødt til at forholde os til det problem,” siger transportordfører for SF, Anne Valentina Berthelsen.

Hør hele interviewet med Anne Valentina Berthelsen, transportordfører for SF, her:

Lige nu lyder lovkravet, at der skal holdes “tilstrækkelig afstand” mellem bil og cykel. Et krav, der tager udgangspunkt i et specifikt metermål, ønsker hverken bilejernes organisation FDM, Venstre eller Dansk Folkeparti dog bliver til noget.

I et mailsvar skriver Dansk Folkepartis færdselsordfører, Dennis Flydtkjær, at han dog langt fra føler sig sikker på, at sådan en lov vil løse et problem.

“Det giver sig selv man skal overhale med tilstrækkelig afstand, så det foregår sikkert. Jeg er dog i tvivl om et lovkrav om 1,5 meter vil gøre det. Forestil dig bykørsel i f.eks. København, hvor man så ikke vi kunne passere en cyklist uden at komme over i modsatte vejbane. Hvis bilerne konstant skal skifte vejbane under bykørsel, så er spørgsmålet om det ikke vil gøre trafikken mere usikker og derved få en modsat rettet effekt. Tror ikke en meget fastlåst afstand i loven er løsningen,” skriver han.

Derudover peges der fra kritikerne på, at en lov om 1,5 meters afstand mellem bil og cykel i trafikken vil være svær at håndhæve og kontrollere.

Afspiller nu

TALENTLAB

21:05
22:59