Selvtest med forskellig nøjagtighed sendes ud til skoler og plejehjem

Vestfossen 20220105. En selvtest for Covid-19 for å påvise eventuell korona smitte kan taes hjemme eller et annet sted . Kommer det fram to streker er en smittet. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Skrevet af

6. januar 2022

mmg@radio4.dk

mmg@radio4.dk

Det offentlige har indkøbt selvtest fra fire forskellige fabrikanter til test for corona på skoler, hospitaler og plejehjem. Testene har forskellig nøjagtighed, og der er derfor forskel på, hvor mange smittede de finder.

Når skolebørn, plejehjems- og hospitalsansatte skal teste sig selv for corona, så er det med fire forskellige typer af test.

Testene har forskellig nøjagtighed, fordi de er udviklet forskelligt, fortæller Peter Busk Kamp, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet.

Det kan skabe øget smitte på særligt plejehjem og hospitaler, i de kommuner, der modtager de mindst nøjagtige test i forhold til dem, der får de bedste, siger han til Radio4.

“Fordi man i den kommune, hvor man bruger den bedste test, fanger flere potentielle smittespredere, end i den kommune, hvor man bruger den dårligste test,” siger Peter Busk Kamp.

Region Midtjylland, som står for indkøb af selvtestene for det offentlige, har indtil videre købt 68 millioner styk til brug i hele landet. Det er test fra fabrikanterne Biosynex, SD Biosensor, Boson Biotech og Acon Flow.

”Vi ved, at testen fra SD Biosensor ligger i den høje ende af det, der er godkendt, og den fra Biosynex ligger i den lave ende. Det viser uafhængige data fra tredjepart,” siger Peter Busk Kamp.

Regeringen og myndighederne har opfordret til to ugentlige test af elever fra første klasse og opefter herunder selvtest. Testene bliver udleveret af skolerne.

Også på plejehjemmene og hospitalerne lyder anbefalingen, at personale og besøgende tester sig selv, og der er stillet selvtest til rådighed.

Hos Region Midtjylland lyder forklaringen på, at der er indkøbt fire forskellige test, at der har været kort tid til at skaffe testene, og at det er et presset marked.

”Vi har købt dem, vi kunne få. Vi skulle skaffe 68 millioner meget hurtigt, så det handler om, hvad markedet kunne tilbyde,” siger vicedirektør i Region Midtjylland, Dorte Christensen til Radio4.

Det er det Kommunale Værnemiddel Indkøb, KVIK, som står for distributionen af testene.

Ifølge Annette Juul Winther, Indkøbschef i Aarhus Kommune og daglig leder i KVIK, skal det nu besluttes, hvordan de fire testtyper skal fordeles ude i kommunerne.

”KVIK mødes med Kommunernes Landsforening fredag for at beslutte, om de enkelte kommuner skal have mulighed for selv at bestille og vælge testtype, eller om de skal fordeles efter befolkningssammensætningen,” siger hun til Radio4.

 

 

 

 

 

Afspiller nu

SPORTSVERDEN

12:30
13:00