Seksårig dreng indlagt akut efter videokonsultation med vagtlæge: Overså tydelige tegn på leversvigt

Skrevet af

11. september 2023

alch@radio4.dk

alch@radio4.dk

jna@radio.dk

jna@radio.dk

nih@radio4.dk

nih@radio4.dk

Halvandet døgn efter en videokonsultation med en vagtlæge i Region Midtjylland blev Jeanettes søn indlagt med leversvigt. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn kritiserer vagtlægen for manglende behandling. 

Jeanette står i stuen med sin mobil og filmer ind i øjnene på sin seksårige dreng. I den anden ende af forbindelsen sidder en vagtlæge og kigger med. 

Moren er bekymret, fordi det hvide i hendes søns øjne har fået en gullig farve. 

– Det drejer sig om sekunder fra vagtlægen ser ham, til han konstaterer, at han ikke er gul i øjnene. Og så var det det, siger Jeanette til Radio4.  

Hun er ansat i sundhedsvæsnet i Region Midtjylland og ønsker derfor ikke at stå frem med sit fulde navn. 

Inden lægen sender et videolink, forklarer Jeanette, at hendes søns afføring er lys. Vagtlægens eneste råd er, at Jeanette skal sørge for, at hendes søn får noget at drikke. 

– Jeg bliver mødt af en utrolig arrogant vagtlæge, som afviser symptomerne, siger Jeanette. 

Halvandet døgn senere bliver Jeanettes søn indlagt akut med leversvigt på Regionshospitalet i Viborg. Herfra bliver de flyttet til Skejby, hvor lægerne vurderer, at sønnen skal behandles på Rigshospitalet. 

Du kan høre flere historier fra Radio4 Undersøger her.

Video er ikke godt nok 

Jeanette klager efterfølgende til Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, der behandler klager over læger.  

– Jeg vil gerne have, at vagtlægen får at vide, at han har lavet fejl. At det ikke er i orden, det han har lavet, siger Jeanette. 

Og vagtlægen har lavet fejl, mener Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn. Gulfarvning af øjnene og lys afføring er tegn på “alvorlig leverpåvirkning”. Det fremgår af den sagkyndiges vurdering fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, som Radio4 har fået aktindsigt i.  

Etiske overvejelser

Radio4 har valgt ikke at nævne navnene på vagtlægerne, fordi vi ønsker at rette fokus på den stigende brug af videokonsultationer – og ikke nødvendigvis den enkelte vagtlæge.

Radio4 har samtidig valgt at bringe eksempler på opkald til vagtlægerne, da vi anser opkaldene som afgørende dokumentation i dækningen.

I vurderingen lægger den sagkyndig desuden vægt på, at en video ikke er tilstrækkelig til at vurdere øjenfarven hos Jeanettes søn, fordi “billedkvaliteten og lyssammensætning kan gøre, at der sker en fejltolkning af farverne”. 

Som Radio4 tidligere har fortalt, brugte en anden vagtlæge også en videokonsultation til at beslutte, at den 37-årige Johann Nielsen ikke skulle ses fysisk af en vagtlæge. Hun vurderede, at han ikke var “akut behandlingskrævende”. Han døde under et døgn senere af blodforgiftning.

Lars Bjerrum, der er professor i almen medicin på København Universitet, er enig i afgørelsen. Han hæfter sig ved, at Jeanette allerede inden videokonsultationen fortalte, at hendes søns øjne var gule. 

– Der skal man lytte mere til patientens forældre fremfor at hæfte sig ved en video. Så det er jo læren af det, at video nogle gange kan overse det, som man faktisk kigger efter, siger han. 

Mere video, færre lægebesøg 

Region Midtjylland og PLO har lavet en aftale om lægevagten, hvor de vil have flere videokonsultationer for at få færre fysiske konsultationer. I første halvdel af 2023 blev der foretaget mere end 47.776 videokonsultationer i Region Midtjylland. Det er 10.000 flere end første halvår af 2022.  

Men ifølge Dansk Selskab for Patientsikkerhed må afgørelsen fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn give stof til eftertanke hos regionen og PLO. 

Det er klart, at det må give lidt hovedbrud. De (Region Midtjylland og PLO, red.) skal vurdere i hvilke situationer, og til hvilke patientgrupper, er det en god idé at bruge videokonsultation, siger Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der efterspørger klare retningslinjer for, hvornår videokonsultation giver mening i lægevagten. 

Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), ønsker ikke at udtale sig om en konkret sag. Han mener dog, at det “er en god idé” med retningslinjer, men at det er PLO’s ansvar at udarbejde dem. 

PLO har heller ikke ønsket at stille op til interview, men henviser til, at de i en vejledning allerede har formuleret, at “nogle problemstillinger vil være egnede til videokonsultation”. De ønsker ikke at uddybe, hvilke problemstillinger der egner sig til videokonsultation. 

Langvarig behandling 

Jeanettes og hendes seksårige søn var indlagt på Rigshospitalet i fem uger, hvor han gennemgik flere behandlinger. 

– Man fandt efterfølgende ud af, at han har knoglemarvssvigt, som så var baggrunden for det her leversvigt. Så nu er han blevet knoglemarvtransplanteret, siger Jeanette.  

Hun er godt klar over, at det ikke er vagtlægens skyld, at hendes søn blev syg. Men hun forstår ikke, at vagtlægen ikke var mere grundig, da han i kort tid undersøgte hendes søns øjne på video. 

– Normalt vil man jo sidde overfor en patient og nærmest lyse dem i øjnene med en lille lommelygte. Og det var der ikke mulighed for på den måde her, siger Jeanette. 

Radio4 har været i kontakt med vagtlægen, der ikke ønsker at stille op til interview. Han oplyser dog, at han tager afgørelsen til efterretning. 

Igennem to svar til Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har han fastholdt, at Jeanettes søn ikke havde gulfarvning i øjnene. 

Afspiller nu

UGENS HØJDEPUNKTER FRA RADIO4 EFTERMIDDAG

03:00
04:00