Sæddonorer erkender skattesnyd – Sædbanker betaler kontant

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Skrevet af

16. februar 2024

Gustav Pors Olesen

gup@radio4.dk

Anonymitet og kontantbetaling gør det nemt for sæddonorer at undgå at betale skat af deres betaling, siger ekspert. Overfor Radio4 Morgen erkender sæddonorer skattesnyd.

Hver gang ”Emil” donerer sæd hos Born Donor Bank, får han 300 kroner kontant pr. godkendt donation.

Han vurderer, at han samlet set har fået udbetalt i omegnen af 28.000 kroner kontant, siden han begyndte som sæddonor for godt og vel halvandet år siden. Ingen af pengene er dog indberettet til SKAT.

”Emil” er et dæknavn, da han optræder anonymt. Radio4 Morgen er bekendt med hans rigtige identitet.

Det er både Born Donor Bank og Cryos International, der er to af landets største sædbanker, som udbetaler pengene for sæddonationer kontant.

Til Radio4 Morgen fremhæver ”Emil”, at han vurderer risikoen for at blive opdaget i skattesnyd som lav.

- Jeg vil gerne have mine penge til at række så langt som muligt. Når det er anonymiseret, kan jeg ikke se konsekvensen ved ikke at indberette det til SKAT, siger han.

Du kan høre interviewet med "Emil" i klippet herunder:

Den holdning deler ”Ole”, som er tidligere sæddonor hos det tidligere SellmerDiers – nuværende Born Donor Bank. Han donerede sæd til banken for at tjene penge ved siden af sit studie. Det tjente han mellem 2500-3000. kroner på hver måned gennem halvandet år.

Ikke én eneste krone af dem har han indberettet til SKAT, og eftersom han stoppede for to et halvt år siden og endnu ikke har hørt fra SKAT, så vurderer han ligesom ”Emil” risikoen for at blive opdaget som minimal.

Også ”Ole” er et dæknavn, da han optræder anonymt. Radio4 Morgen er bekendt med hans rigtige identitet.

Det er sæddonoren selv, som skal indberette indkomsten til SKAT. Skattestyrelsen oplyser, at vederlag til sæddonorer ikke er omfattet af indberetningspligten og at styrelsen derfor ikke automatisk modtager oplysning om, hvem der har modtaget indtægter som sæddonor.

Kontant betaling og sædbankernes manglende indberetningspligt skaber ifølge selvstændig skatteekspert Torben Bagge en model, hvor risikoen for skattesnyd er relativt stor.

- Det er jo ikke raketvidenskab at konstatere, at de penge, folk får i hånden kontant, ikke bliver beskattet i samme grad, som hvis de blev udbetalt via en bank eller lignende, siger han.

Du kan høre interviewet med Torben Bagge her:

Hverken Cryos International eller Born Donor Bank har ønsket at stille op til interview over for Radio4.

Marlene Vium, Managing Director hos Born Donor Bank, oplyser dog skriftligt til Radio4, at sæddonorerne informeres om deres skattemæssige forpligtigelser ved optagelse som donor hos virksomheden.

Cryos International oplyser, at de er i en proces med at udfase de kontante udbetalinger. De ønsker dog ikke at specificere, hvor langt de er i processen.

Selvom både Cryos International eller Born Donor Bank overholder lovgivningen, vil skatteordfører hos Danmarksdemokraterne, Hans Kristian Skibby, anbefale SKAT at undersøge de kontante udbetalinger.

- Jeg ved, at SKAT har meget at se til for tiden, men med alle de mennesker, de har ansat, så kan de nok finde én til at kigge på det. Det må kunne sikres, at når sædbankerne udbetaler penge til sæddonorer, så bliver der også betalt skat de penge, siger han til Radio4 Morgen.

Cryos International og Born Donor Bank er to af landets tre største sædbanker. Den tredje store sædbank, European Sperm Bank, oplyser til Radio4, at de i 2022 stoppede udbetalingen af donorkompensation i kontanter til nye donorer på grund af interne årsager.

Afspiller nu

GENAU

02:10
03:05