S-ordfører til udviste kriminelle: I skal glæde jer

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skrevet af

24. maj 2024

Benjamin Hørlück Munk

ben@radio4.dk

Forholdene i Kosovos fængsler er i mange tilfælde bedre end i danske, og derfor skal udvisningsdømte kriminelle glæde sig over, at en aftale om leje af fængselspladser er faldet på plads.

De udvisningsdømte kriminelle, der skal afsone deres straf i Kosovo, kan godt glæde sig. Det siger Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg, til Radio4.

- Nu er det et lille års tid siden, jeg selv var nede for at se fængslet sammen med Folketingets retsudvalg, og jeg må bare sige, at det er nogle meget fine rammer, man kommer til at afsone i.

- Det er nærmest tragisk at sige, men i mange tilfælde er nogle af forholdene mere moderne end det, vi kan tilbyde i fængslerne herhjemme. Og det er noget, som dem, der er udvist, godt kan glæde sig til. Det gør jeg i hvert fald, siger han.

Torsdag stemte Kosovos parlament en traktat igennem, der betyder, at Danmark kan leje 300 fængselspladser, men inden det kan ske, skal fængslet i Kosovo bygges om, så det lever op til både danske og internationale standarder.

Formålet er blandt andet at mindske presset på Kriminalforsorgen og få udvisningsdømte kriminelle ud af landet hurtigst muligt.

- Jeg glæder mig til, at vi kan få sendt nogle af de mennesker, der alligevel ikke har en fremtid i Danmark, ud af vores land. Vi har problemer med kapaciteten, vi har udfordringer med, at vores fængselsbetjente lige nu arbejder under nogle vanskelige vilkår. Og den her aftale betyder forhåbentligt, at det bliver lidt nemmere at udføre det meget vigtige arbejde, det er at være fængselsbetjent i danske fængsler, siger Bjørn Brandenborg.

Det vil tage 21 til 26 måneder, før de første udvisningsdømte kriminelle kan starte deres afsoning.

Det var daværende justitsminister Nick Hækkerup (S), der i april 2022 meddelte, at traktaten mellem Danmark og Kosovo om leje af de 300 fængselspladser var underskrevet og nu afventede godkendelse i Kosovos parlament.

Dengang var forventningen, at de første udvisningsdømte udlændinge kunne begynde deres afsoning i fængslet i begyndelsen af 2023.

Prisen for den samlede fængselsaftale for Danmark er 1,5 milliarder kroner over ti år.

Bag den danske aftale om at leje fængselspladser i Kosovo står regeringen samt De Konservative, SF og Dansk Folkeparti. Den aftale blev indgået i december 2021.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00