S-kredsformand: Venstre var vores modstandere

FV19: VU og DSU er på plads for at støtte da Lars Løkke og Mette Frederiksen ankommer til TV-duel. TV-duel mellem Lars Løkke Rasmussen, Venstre, og Mette Frederiksen, Sociademokratiet, med Kåre Quist som ordstyrer i DR Byen, søndag den 2. juni 2019. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2019)

Skrevet af

13. december 2022

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Socialdemokraterne, Moderaterne, Venstre og Radikale Venstre er stadig med i regeringsforhandlingerne efter en nat omkring forhandlingsbordet.

En konstellation af partier, som oprindeligt er modstandere. Det påpeger Leif Luxhøj-Pedersen, kredsformand for Socialdemokratiet i Lyngby-Taarbæk Kommune.

“Jeg er opvokset i DSU, og Venstre var vores modstander. Dem, der er i VU, de er opvokset med, at Socialdemokratiet var deres modstander. Men til hverdag samarbejder man også i Folketinget. Men det er klart, det bliver da noget nyt,” siger han til Radio4 Morgen.

Han tror, at det kan blive et godt samarbejde henover midten, såfremt der er et ordentligt regeringsgrundlag.

“Det allervigtigste er jo, hvad står der i det regeringsgrundlag. Jeg håber da, det er et regeringsgrundlag man kan genkende sig selv i, men det er klart, at i sådan en forhandling skal man tage og give, og det største offer, det er nok i virkeligheden for Venstre. Det er klart, når man har malet sig op i en valgkamp, så er det svært pludselig at skulle gå i regering med os. Men jeg ser frem til at se regeringsgrundlaget. Jeg håber, det er meget omfattende og konkret, så det bliver en handlekraftig regering,” siger han til Radio4 Morgen.

Ifølge ham kan det gå to veje med det brede samarbejde.

“Det kan blive en ændring af dansk politik, at man fremover samarbejder over midten, men ikke har rød og blå blok på den måde. Men det kan jo også ende i handlingslammelse. Det har man nogle gange set i udlandet med nogle meget brede regeringer, men det kommer jo helt an på hvad man har aftalt; hvad regeringsgrundlaget er, og hvad spillereglerne er,” siger han.

Hør interviewet med Leif Luxhøj-Pedersen, kredsformand for Socialdemokratiet i Lyngby-Taarbæk kommune, her: 

Venstre og Moderaterne ønsker ikke længere en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen, selvom de inden valget stod fast på kravet om en.

Et løftebrud, der har fået Venstres bagland til at reagere. Men der er brug for at trække en streg i sandet, hvis man skal indgå i en regering sammen. Det siger Leif Luxhøj-Pedersen, kredsformand for Socialdemokratiet i Lyngby-Taarbæk Kommune.

“Man kan jo ikke indgå i en regering, hvis man skal fortsætte med at have undersøgelser om det ene og det andet og det tredje. Der er man nødt til at sige, man starter på en frisk. Og det har de jo sagt, og det er klart, det giver nogle problemer i deres bagland. Men jeg har den opfattelse, at hvis det ellers er et omfattende regeringsgrundlag, og det kører godt, så er der nok ikke ret mange, der snakker om det om et års tid,” siger han.

Afspiller nu

KRANIEBRUD

20:05
21:00