Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg.
Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.
En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet.
”Vi kigger mere på provinsen – hvordan er økonomien indrettet? Hvad gør vi for at hjælpe borgerne på landet med energipriserne? For der har regeringen ikke gjort noget.”
Du kan høre hele interviewet med Peter Skaarup her:
Men analysen bekymrer ikke justitsminister Mattias Tesfaye. Han peger på, at centraliseringen af samfundet er sket under tidligere regeringer – blandt andet med Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, som minister.
”Der er ikke nogen grund til at lytte på, hvad der bliver sagt de næste tre uger. Kig på resultaterne. Socialdemokratiet har været med til at skabe en langt bedre balance mellem byerne og de små lokale samfund. Det har mange borgerlige politikere bakket op omkring, så jeg forstår ikke helt, hvorfor der skal være kritik af Socialdemokratiet på det her område.”
Du kan høre hele interviewet med Mattias Tesfaye her:
Modsat både Danmarksdemokraterne og Socialdemokratiet peger Johannes Andersen, lektor emeritus på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, slet ikke på politik når han skal beskrive de to partiers forskelligheder.
”I tilfældet med de to partier handler det om en fornemmelse mere end det handler politiske programmer. Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne appellerer til, at ’noget’ ikke har været rigtigt under socialdemokratiets ledelse, og at de er mere retfærdige.”
Du kan høre hele Johannes Andersens analyse af vælger-kampen mellem Socialdemokratiet og Danmarksdemokraterne her:
Jens Dresling/Ritzau Scanpix