Russerne forsøger at skræmme Sverige og Finland fra Nato-medlemsskab

STOCKHOLM 20220413 Statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin håller en pressträff vid Villa Bonnier i Stockholm. Foto: Paul Wennerholm / TT / kod 12110. (Foto: 12110 Paul Wennerholm/TT/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

14. april 2022

REDAKTIONEN@RADIO4.DK

REDAKTIONEN@RADIO4.DK

 

Rusland truer Sverige og Finland med at opruste militært ved de to landes grænser, hvis de melder sig ind i Nato.

Men der er ikke meget, Rusland kan gøre ved situationen, siger Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

”Det er et strategisk nederlag for Rusland, hvis Sverige og Finland kommer med. Og nu prøver de (red. Rusland) så på forskellig vis at undgå det, men der er ikke så meget, de reelt kan gøre ved det,” siger han.

 

I går holdt de to landes statsministre, Magdalena Andersson fra Sverige og Sanna Marin fra Finland, møde om den sikkerhedspolitiske situation i deres lande i den svenske hovedstad Stockholm.

Bagefter holdt de et fælles pressemøde, hvor de gav udtryk for, at de snart vil beslutte, om de vil melde sig ind i forsvarsalliancen.

På pressemødet sagde Sanna Marin, at finnerne vil tage beslutningen om et muligt Nato-medlemskab i løbet af de kommende uger.

Et russisk selvmål

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen mener, at Ruslands invasion af Ukraine er en stor strategisk fejl, fordi den har skubbet Sverige og Finland tættere på Nato.

”Det er et kæmpe strategisk selvmål af Rusland, at de har formået at få Sverige og Finland til nu at være så tæt på at søge om Nato-medlemskab. De har virkeligt dummet sig, for Rusland kommer helt klart til at stå dårligere i Østersøregionen,” siger han.

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev har advaret om, at det kan komme på tale at placere atomvåben i det baltiske område i Østersøen, hvis Sverige og Finland melder sig ind i Nato.

Foto: Paul Wennerholm/TT/Ritzau Scanpix

 

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

17:00
17:05