Roskilde Festival beskyldes for social dumping: “Ingen andre ville gøre det”

FOTO: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skrevet af

27. august 2024

Simon Kvist Sandemand

sks@radio4.dk

Projekt Udenfor beskylder Roskilde Festival for at udnytte hjemløse til at rydde op efter festivalen. Roskilde Festival tager kritikken alvorligt. 

Roskilde Festival bedriver social dumping, når de betaler i omegnen af 500.000 kroner for, at hjemløse i cirka 100 dage rydder op efter festivalgæsterne. 

Det mener organisationen Projekt Udenfor, der arbejder for at forbedre forholdene for samfundets svageste. 

- Det kunne jo godt se ud, som om man faktisk prøver at udnytte nogle folk til at udføre en arbejdsopgave, der ikke har noget med frivillighed at gøre, siger direktør Bo Heide-Jochimsen til RADIO IIII. 

Foreningen Gaderummet har siden 2007 været en del af oprydningen efter festivalen og stiller med godt 20 hjemløse, der lige nu går og rydder op på festivalpladsen i Roskilde. 

Foreningens leder, Kalle Birck-Madsen oplyser, at foreningen modtager i omegnen af en halv million kroner for arbejdet, der byder på arbejdsdage fra kl. 9-18 med et par timers pause, syv dage om ugen. Sidste år bød på 107 arbejdsdage i streg. 

De hjemløse modtager ifølge Gaderummet ikke betaling udover 'transportpenge'. De får stillet mad, alkohol og tobak til rådighed og bor i aflagte telte og soveposer i en hjemmelavet lejr. 

Langt størstedelen af de hjemløse er udlændinge, og en del af dem er misbrugere. 

- Jeg kan ikke se det som andet, end at man kalkuleret går ind og ser, hvordan man kan få løst opgaven billigst. Og det kan man så ved at få nogle af samfundets mest udsatte til at gøre noget, som ingen af os andre ville, siger Bo Heide-Jochimsen. 

Kofoeds Skole, der hjælper socialt udsatte, er også kritiske over for Roskilde Festivals aftale med Gaderummet. 

- Det lyder på det, som jeg får præsenteret om arbejdsforholdene, som om de hjemløse ikke får en belønning, som står mål med deres indsats. Og så synes jeg også som udgangspunkt, at det er problematisk, hvis man aflønner folk med alkohol og tobak. Det er helt uhørt simpelthen, siger forstander Robert Olsen. 

Festival tager kritik alvorligt

Roskilde Festival ønsker ikke at stille op til interview, men vicedirektør Christina Bilde skriver i en mail, at “Gaderummet gør et godt og vigtigt stykke arbejde i forbindelse med festivalen”. 

- Vi tager selvfølgelig de tilkendegivelser, vi har fået viderebragt fra RADIO IIII, alvorligt og tager dialogen videre direkte med de pågældende organisationer som led i det fortsatte arbejde, der ligger for os i at engagere hjemløse og socialt udsatte i festivalen, skriver hun. 

Den 11. juli døde en af de hjemløse fra Gaderummet under oprydningsarbejdet. Det var en 52-årig polsk mand. 

Ulykken udløste et strakspåbud fra Arbejdstilsynet til foreningen Gaderummet, men Bo Heide-Jochimsen mener også, at Roskilde Festival har et ansvar. 

- Det er frygteligt, og det er vanvittigt, at så stor en forretning som Roskilde Festival ikke tager ansvar. Moralsk og etisk er der et kompas, der ikke virker, hvis du spørger mig, siger han. 

Vicedirektør Christina Bilde skriver, at festivalen “tager stort ansvar for sikkerheden på pladsen”. 

- Arbejdstilsynet har peget på nogle områder, hvor Gaderummet skal tilrettelægge arbejdet anderledes. Det er vi meget opmærksomme på, at de ikke skal stå alene med, udtaler hun. 

Afspiller nu

Morgen

06:05
10:00