Rishi Sunak fyrer sin formand Nadhim Zahawi efter skatteskandale

File photo dated 1/11/2022 of Nadhim Zahawi who has been sacked as Conservative Party chairman after an ethics inquiry into the handling of his tax affairs found a "serious breach" of the Ministerial Code. Issue date: Sunday January 29, 2023.

Skrevet af

29. januar 2023

sudi@radio4.dk

sudi@radio4.dk

Storbritanniens premierminister Rishi Sunak har fyret Det Konservatives Partis formand og tidligere finansminister Nadhim Zahawi. Der er opdaget ‘alvorlige brud’ på ministerloven, efter at Nadhim Zahawis skatteforhold er blevet undersøgt. Premierminister Rishi Sunak bestilte selv undersøgelsen, men det er et kæmpe nederlag for ham, at han bliver nødt til at fyre Nadhim Zahawi fra regeringen.

Det vurderer journalist Morten Rønnelund, der dækker Storbritannien for Radio4. Rishi Sunak var selv med til at vælte den tidligere premierminister Boris Johnson. Så det er ikke godt for premierministeren, at han selv har omgivet sig med folk, der har været på kant med reglerne og uansvarlige.

Nadhim Zahawi forsøgte at undgå anklager om problemer med sine skatteforhold ved at sige, at der var tale om en ‘rendyrket smædekampagne’. Den udtalelse rettede han i sidste uge, og her oplyste han offentligt at have indgået en aftale med de britiske skattemyndigheder i sagen.

Den seneste udvikling kan kun tolkes som en regulær fyring, siger journalist Morten Rønnelund. Hør hans vurdering her:

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00