Brancheforening skyder regeringens argumenter for at udvide boliglånsordning til landdistrikterne ned. Ordningen er blevet brugt to gange.
Regeringen udvider den såkaldte Lån på Landet-ordning med begrundelsen, at man vil hjælpe danskere, som får afslag på boliglån på grund af det postnummer, de bor i. Ordningen skal gøres permanent, og staten skal kunne udstede større garantier.
Men postnummeret har ingen betydning for afslag på boliglån, lyder det fra Finans Danmark, som er bankernes og realkreditinstitutternes brancheforening.
- Der er ikke forskel på by og land, når man kigger på, hvem der får et lån. 9 ud af 10 får bevilget lån, det gælder både i by og land, fortæller Peter Jayaswal, som er direktør for ejendomsfinansiering hos Finans Danmark.
Siden ordningen trådte i kraft i juli 2022 som en forsøgsordning, har kun to danskere gjort brug af den, kan Avisen Danmark fortælle.
Det er der en god forklaring på ifølge Finans Danmark. Penge- og realkreditinstitutterne vil nemlig som udgangspunkt gerne udstede lån, uanset om der findes en støtteordning eller ej.
Og afslag gives af økonomiske årsager. Hvis økonomien ikke er til det lån, kunden ønsker sig, må og kan man ikke gøre brug af Lån på Landet-ordningen ude hos pengeinstitutterne, lyder det.
Socialdemokratiets landdistriktsordfører Kris Jensen Skriver mener, at ordningen vil blive brugt mere, nu når den bliver gjort permanent. Det fortæller han i et interview til RADIO IIII:
- Vi tror på, at ved at gøre den permanent, så vil der være flere ude i branchen, der gør brug af den, fordi man ved, at det er en ordning, der kommer til at blive ved med at være der, siger han.
Men dén analyse deler Finans Danmark ikke:
- Jeg tror ikke, det gør nogen forskel (at ordningen er permanent, red.), siger Peter Jayaswal, som understreger, at bankerne har gjort sig klar til muligheden for at bruge Lån på Landet-ordningen, selvom man forudser et meget begrænset behov for at tage den i brug.