Et nyt forslag går ud på, at borgere skal kunne indefryse deres energiregninger og betale af over flere år.
Regeringen vil lade borgerne indefryse en del af deres høje energiregninger det kommende år, når prisen når over en vis grænse, så de kan afdrage på gælden over de kommende år.
Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om de stigende energipriser onsdag.
– Det betyder, at hvis prisen på el, gas og fjernvarme kommer over prisen fra sidste efterår 2021, så vil man kunne udskyde betaling af det overskydende beløb på et senere tidspunkt og afdrage det over flere år, siger hun.
Her kan du høre, hvordan støttepartier og Venstre reagerer på regeringens udspil:
Regeringen vil forhandle om forslaget med Folketingets partier og vil søge at hastebehandle forslaget, så det indføres inden vinter. Partierne indkaldes til møde torsdag.
Mange borgere bliver ramt af de høje priser på el og gas, som for manges vedkommende er mangedoblet. I august steg inflationen til knap ni procent og er nu på det højeste niveau i knap 40 år.
Frem mod vinter ventes energipriserne at stige til historisk høje niveauer, når fyringssæsonen starter.
– Rigtig mange danske familier kommer til at opleve, at udgifterne til strøm kan stige mange tusind kroner om måneden, siger Mette Frederiksen om situationen frem mod vinter.
Regeringen lægger op til en frivillig model. Staten vil stille en finansiel garanti for energiselskaberne. Det vil være som erstatning for de regninger, der udskydes.
Det er energiselskaber, borgerne skal henvende sig til for at betale tilbage.
Forslaget vil koste 300-400 millioner kroner om året. Regeringen foreslår, at ordningen skal gælde et år, men det skal være muligt at betale tilbage i løbet af eksempelvis fem år. Det skal være til en lav rente.
Hvis man forbruger mere energi, skal man stadig betale regninger, understreger regeringen.
– Det her er et tilbud til danskerne om, at i stedet for at betale en kæmpe regning på én gang, så kan de fordele den ud over nogle år og få deres budget til at hænge bedre sammen.
– Det her er ikke et forslag, der løser alle problemer, men det giver mere tryghed ude hos den enkelte familie, siger finansminister Nicolai Wammen (S).
Regeringen vil arbejde på at udvide ordningen, så den kan omfatte virksomheder, herunder kultur- og foreningslivet.
Regeringens lægger sig op ad et forslag, som EU-Kommissionen har fremlagt for at bekæmpe de stigende priser i Europa.
Regeringen varsler, at der kommer yderligere initiativer uden at uddybe hvad.
/ritzau/
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix