Regeringen vil igen tillade minkavl efter nytår

Minkavler Frank Andersens minkfarm i Hjørring i Nordjylland, torsdag den 8. oktober 2020. Frank Andersen har haft Covid-19 blandt sine mink og har også selv været syg med Covid-19. Frank har 15000 mink og de prøver, som han sender ind viser ikke tegn på Covid-19 blandt de mange mink, som suser rundt i de lange træbygninger. Han ved endnu ikke, om han skal have aflivet sine mink. Fødevarestyrelsen begyndte torsdag de første aflivninger af Covid-19 ramte minkbesætninger samt minkbesætninger, som ligger inden for 7, 8 kilometer fra en smittet farm. For 48-årige Frank kan de 7, 8 kilometer blive afgørende for, om han mister sine mink.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

23. september 2022

Efter grønt lys fra Statens Serum Institut kan det igen blive muligt for få minkavlere at avle mink fra nytår.

Regeringen vil igen tillade minkavl, når det midlertidige forbud udløber ved nytår.

Det siger fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

Beslutningen sker efter rådgivning fra sundhedsmyndighederne.

Ministeren siger, at det har været “den afgørende faktor, at sundhedsmyndighederne har fundet det forsvarligt, at minkproduktion genoptages i Danmark”.

“På baggrund af veterinær- og sundhedsmyndighedernes vurderinger er der derfor truffet beslutning om, at vi kan lade det midlertidige forbud udløbe, mens vi af hensyn til folkesundheden indfører en række smitteforebyggende tiltag i minkbesætningerne. Vi har haft møder med minkbranchen om forventningerne, og jeg ser frem til at gennemgå modellen med branchen,” siger Rasmus Prehn.

Fredag eftermiddag afholder han møde med minkbranchen.

Det er Statens Serum Institut, der har vurderet, at der kun er en begrænset risiko for folkesundheden, hvis der igen bliver åbnet for minkavl i begrænset omfang fra januar næste år.

Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, sagde i august, at han forventer, at meget få minkavlere vil fortsætte.

“Lige nu er der én, der har besluttet sig, og der er i alt 15, der ikke har søgt om nedlukningserstatning.”

“Så der er 15, der har mulighed for at starte igen. Og det bliver ikke alle 15, det bliver nogle ganske få. En-to-tre-fire-fem stykker, flere tror jeg ikke, at det bliver,” sagde han dengang.

Regeringen besluttede i november 2020, at alle mink i Danmark skulle aflives på grund af frygt for smitte med coronavirus.

Der viste sig ikke at være lovhjemmel til at aflive alle mink, og beslutningen kostede i samme måned jobbet for daværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00