Psykologer advarer mod brug af headset

Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Skrevet af

11. marts 2024

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Vi lukker os i høj grad inde i vores egen boble, når vi er ude i den store verden.

Det viser en optælling, som Radio4 har foretaget.

På et par helt almindelige hverdage viste flere optællinger, at vi i høj grad taler i telefon, hører podcasts, radio eller musik, når vi er ude i det offentlige rum.

På Amagerbro Torv i København var der ifølge en stikprøve 52 ud af 100 forbipasserende fodgængere, der havde headset eller høretelefoner på.

Det er bekymrende, siger Torben Bechmann Jensen, der er lektor på Københavns Universitet og socialpsykolog.

- Det er problematisk, fordi man er ukontaktbar inde i sin egen verden. Man er lukket inde i sit eget rum og på den måde ikke tilgængelig for andre mennesker, fortæller han.

Hør interviewet med Torben Bechmann Jensen her:

Udover optællingen på Amagerbro Torv i København var Radio4 også ude at tælle andre steder.

Ved Trianglen i København havde 38 ud af 100 noget i ørerne. På cykelstien ved Dronnings Louises Bro – også i København - havde 69 ud af 100 cyklister headset på. Og i Ryesgade i Aarhus havde 44 ud af 100 fodgængere høretelefoner på.

Selvom optællingen er uvidenskabelig - og tallene formentlig ville se anderledes andre steder i landet - så mener socialpsykolog Torben Bechmann Jensen, at det vidner om, at vi med tiden lægger mere afstand til hinanden som mennesker.

- Man bevæger sig inde i sin egen boble, og jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke blander os mere med hinanden, fordi der er tendenser til, at vi med tiden frygter hinanden mere end vi connecter med hinanden, forklarer han.

Når så mange danskere har headset eller høretelefoner på i det offentlige rum, så har det ikke kun betydning for deres eget liv, mener psykolog Morten Fenger.

Han er aktiv i netværket Tech & Trivsel, der består af en række tech-kritiske eksperter og forskere, der arbejder med børn og teknologi.

De mange høretelefoner i det offentlige rum påvirker også vores børn.

- Et barn vil jo gerne i kontakt med omverdenen, fordi den giver dem mening og beskytter dem. Et barn er jo afhængig af, at voksne vil tage omsorg for dem. Så for et lille barn er den her tendens skadeligt, siger psykolog Morten Fenger.

Hør interviewet med Morten Fenger her:

Han mener også, at de sociale myndigheder derfor bør gøre endnu mere for at få forældre til at droppe headset i nærheden af børn. Måske endda indføre love på området.

- Man kan lave lovgivning på området på lige fod med alt muligt andet. Hvis man ser på, hvor skadeligt det kan være for barnet ikke at kunne være i kontakt med deres forældre, så svarer det jo nærmest til at vanrøgte sit barn, mener han.

Afspiller nu

Ugens højdepunkter fra Eftermiddag

05:00
06:00