Psykiatriforening skyder regeringens akuttelefon ned

Alarmopkald på mobiltelefon, onsdag den 31. maj 2023. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

30. august 2023

Regeringen vil som en del af sit finanslovsudspil åbne en ny telefonlinje, som skal fungere som en psykiatrisk akuttelefon. Telefonlinjen skal være åben døgnet rundt hver dag.

Her skal man kunne ringe ind og blive rådgivet i en akut krise og visiteret videre til akut psykiatrisk hjælp på tværs af hele landet.

Det siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) til Politiken.

Men fra generalsekretær i Bedre Psykiatri, Jane Alrø Sørensen, lyder det modsat, at regeringen bør trække forslaget tilbage.

“Man bør styrke 112 i stedet for at etablere et helt nyt system. Det vil både være dyrere og skabe forvirring om, hvilket nummer man skal ringe til,” siger hun til Radio4.

Du kan høre hele interviewet med Jane Alrø Sørensen her:

I forbindelse med forslaget henviser Sundhedsminister Sophie Løhde til, at der er flere eksempler på mennesker, der har ringet forgæves til psykiatritelefoner.

Under en retssag mod en 23-årig mand, der 3. juli sidste år skød, dræbte og sårede flere personer i storcenteret Field’s i København, kom det frem, at han havde forsøgt at komme igennem til Psykiatrifondens ferielukkede krisetelefon.

Modsat mener Jane Alrø Sørensen, at løsningen ikke ligger i at opbygge en parallelstruktur, men i stedet at styrke 112, så mennesker med psykisk sygdom får bedre hjælp, når de kontakter 112.

Ifølge Politiken lægger regeringen op til år efter år at løfte bevillingen til psykiatrien, så den i 2030 er 3,2 milliarder kroner højere end i dag.

De første fem år med cirka en halv milliard om året. De sidste to år med henholdsvis 400 og 300 millioner, oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet til avisen.

Regeringen vil nu tale med regionerne om, hvordan en akut psykiatrisk telefonlinje kan etableres.

/ritzau/

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00