Prognoser giver Løkke nøglerolle med Moderaterne

KÖPENHAMN, DENMARK 20221101 Partiledaren för Moderaterne Lars Løkke Rasmussen kampanjar på Nøreport station i centrala Köpenhamn på tisdagen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Skrevet af

1. november 2022

Hverken rød eller blå blok kan ifølge prognoser fra DR og TV 2 tælle til 90 mandater uden Løkkes støtte.

Der er stort set dødt løb mellem rød og blå blok, lyder det i de første prognoser for valgresultatet fra DR og TV 2.

Og ingen af prognoserne spår et flertal til et af blokkene. Dermed står Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne til at få en nøglerolle, når en ny regering skal dannes efter folketingsvalget, viser den første prognose fra DR.

“Lige nu er det allervigtigste, at vi får brudt blokkene,” siger Moderaternes Jon Stephensen.

“Det mest interessante er, om det projekt lykkes. Det er det vigtigste, at vi får brudt blokkene. Det er det, vi er gået til valg på, at vi ikke vil pege på en rød eller en blå,” siger Jon Stephensen.

Ifølge prognosen fra DR ser 81 mandater ud til at gå til rød blok, mens 78 mandater bliver blå. Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen står til 16 mandater.

“Ni procent (af stemmerne, red.) er helt fantastisk, i betragtning af at vi lå under spærregrænsen for fire uger siden i nogen målinger,” siger kandidat Jon Stephensen.

TV 2 havde i sin første prognose et stort forspring til rød blok, men tallene ændrede sig efter få minutter til at ligne dem fra DR.

På TV 2 siger prognosen, at statsminister Mette Frederiksen (S) og rød blok står til 82 procent. Blå blok ser ud til at få 78 mandater, mens Moderaterne får opbakning til 15 mandater.

Der er cirka 40 procent optalte stemmer i begge prognoser.

En prognose er ikke et endeligt resultat, men en fremskrevet analyse baseret på valgstedsmålinger, optalte stemmer og relevante data fra meningsmålinger.

De nordatlantiske mandater kan også vise sig at blive vigtige for magtbalancen i Folketinget.

Både Færøerne og Grønland sender to mandater hver til Christiansborg.

Mandag tog Færøerne forskud på valget og pegede som ventet på to kandidater, der peger på hver sin blok. Det er ventet, at Grønland tirsdag vil sende to røde mandater til Danmark.

Dermed kan rød blok formentlig lægge tre mandater til sit regnestykke, mens de blå partier må nøjes med ét.

Følg valget live fra vores valgbar på Christiansborg her.

Foto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

14:05
15:00