Professor: SSI-udmelding giver moralsk boost til danskerne

Michael Bang Petersen, Professor - Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Til BM

Skrevet af

4. januar 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Vores normale liv uden store hensyn til coronasmitten vender sandsynligvis tilbage om to måneder. Sådan har den opsigtsvækkende melding lydt fra faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.

Og en konkret udmelding som den er slet ikke nogen dårlig idé.

“Det er rigtigt at være transparent. Der er noget, der tyder på, at kan have en gavnlig effekt på befolkningen. I vores forskning kan vi se, at når man tegner op, hvordan vi kommer igennem det, og hvornår vi er igennem det, så kan det have den effekt, at man som befolkning er klar til at give den en sidste skalle,” siger Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, som undersøger danskernes adfærd under coronapandemien.

I kølvandet på udmeldingen fra Statens Serum Institut har der imidlertid været bekymring for, om budskabet kan føre til, at folk begynder at slække på brug af værnemidler og andre hensyn, der bliver taget mod spredning af coronasmitte. Men ifølge Michael Bang Petersen er der intet, der peger i retning af, at det bliver et problem.

“Der er ingenting i vores forskning, der tyder på det. Det, vi kan se, er, at når smittetallene begynder at falde, så vil folk slække på adfærden. Det ser primært ud som om, at folks adfærd er drevet af, at tiltagene virker – altså at smitte- og indlæggelsestal begynder at falde,” siger han.

Der er imidlertid en særlig risiko, som myndighederne løber, når der bliver givet den her slags forhåbninger til befolkningen. For eksempel udtalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, under vaccineudrulningen, at hverdagen ville vende tilbage efter to stik med coronavaccinen. Sådan endte det som bekendt ikke.

“Ligesom man ikke skal råbe ‘ulven kommer’, så skal man heller ikke råbe ‘ulven forsvinder’ alt for mange gange uden, det sker. Det er en kompleks situation som myndighed, for på den ene side har man prognoser, som tyder på, at det snart topper, men på den anden side er der en lang række usikkerheder – for eksempel nye varianter. Forskningen peger på, at det er vigtigt at italesætte de usikkerheder,” siger Michael Bang Petersen.

Hør hele interviewet med Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, her:

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

15:05
16:00