Politikere vil afskaffe kirkers vetoret mod vindmølleprojekter

Vindmøller. Her ses vindmøllerne ved Tvede i forgrunden ses Tvede Kirke.

Skrevet af

1. februar 2022

idk@radio4.dk

idk@radio4.dk

Politikere vil have afskaffet reglen om, at et stift kan nedlægge veto mod vindmølleprojekter.

Mindst ti gange siden 2017 har kirkernes stifter brugt en særlig vetoret til at modarbejde vindmølleprojekter af hensyn til udsynet fra kirkerne. Det skriver Information.

Ifølge planloven kan stifterne nedlægge veto mod kommunale projekter, hvis en kongelig bygningsinspektør har skønnet, at det kan forstyrre udsynet til eller fra kirken.

Men kirkernes stifter skal ikke have denne særlige ret, mener flere politikere i både blå og rød blok. En af dem er klimaordfører for SF, Signe Munk. Hør hende i ’Radio4 Morgen’ herunder:

”Kirkernes stopklods over for vindmøller er håbløst forældet. Det kan ikke nytte noget, at man i kirken kan sætte en stopklods for en vigtig vindmøllepark, der skal give grøn strøm, bare fordi man kan skimte den ude i horisonten,” siger hun.

Ikke pænt, når vinger hakker i kirken

Ét af de steder, der lige nu har en sag om veto mod vindmøller i gang, er ved Gundersted Kirke nær Aars, som hører under Viborg Stift. Her vil man opføre vindmøller, der er placeret mellem 1,5 til tre kilometer fra kirken.

De nye møller vil komme oveni flere andre vindmøller rundt om kirken, siger biskop i Viborg Stift, Henrik Stubkjær. Hør, hvorfor han ikke er glad for udsigten til flere vindmøller i ‘Radio4 Morgen’ herunder:

“Når vi går ind i det, så er det fordi, man netop på tilkørselsvejen har det, som om vingerne hakker ned oven i kirken. Og det ser ikke særlig godt ud,” siger han og fortsætter:

“Det andet er, at vi også skal sikre udsynet. Når man har haft en begravelse i kirken og bærer kisten ud på kirkegården, så vil man, hvis de (vindmøllerne, red.) sættes op på denne måde, være omgivet af 10 vindmøller. De vil dække hele synsfeltet, når man kommer ud ad kirkens dør. Og hvis det er blæsevejr, så vil det hele køre rundt for én.”

Biskoppen understreger dog, at han generelt er stor tilhænger af vindmøller på land.

Udover SF’s klimaordfører, Signe Munk, har Venstres energiordfører, Carsten Kissmeyer, også udtrykt sin modstand mod kirkernes vetoret. I Kommunernes Landsforening så man også gerne, at vetoretten blev afskaffet.

Foto: Annelene Petersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00