PFOS-forurening hos Nordic Waste bekymrer miljøministeren 

Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Skrevet af

15. februar 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Nordic Waste har flere gange skiftet forklaring i forløbet omkring tonsvis af PFOS-forurening.

En misvisende jordprøve og skiftende forklaringer fra Nordic Waste om håndteringen af tonsvis af PFOS-forurening fra Korsør bekymrer miljøminister Magnus Heunicke (S). 

I 2021 tog Nordic Waste imod 22 tons stærkt forurenet slam fra Korsør, der indeholdt store mængder PFOS, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. 

Fredag afslørede Radio4, at de mange tons PFOS-forurening på få måneder blev forvandlet til ren jord ifølge en jordprøve, som miljøvirksomheden indsendte til myndighederne.

Både myndigheder, samarbejdspartnere og eksperter såede dog tvivl om, hvorvidt Nordic Waste overhovedet var i stand til at rense PFOS ud af jord på det tidspunkt.  

Undervejs har Nordic Waste givet flere forklaringer om, hvad der skete med PFOS-forureningen. 

- Det bekymrer mig, at der er modstridende meldinger fra Nordic Waste om, hvordan de 22 tons PFOS-forurenet jord fra Korsør er blevet håndteret, skriver Magnus Heunicke i et svar til Radio4. 

- Det er afgørende, at vi får mere viden om, hvor jorden er placeret, og hvorvidt den udgør en fare for miljøet. 

Onsdag viste en orientering til byrådet i Randers, at Nordic Waste har erkendt, at prøven, der viste, at PFOS-slammet var rent, ikke var repræsentativ, da den var udtaget “i strid med proceduren”. 

Ifølge Nordic Waste var der tale om “en delprøve”, hvor “størstedelen er anden jord og ikke jorden/slammet fra Korsør.” Virksomheden kaldte det “dybt beklageligt” og har betegnet forløbet som en fejl, “der ikke må ske.” 

Nordic Waste har ikke ønsket at kommentere oplysningerne over for Radio4. 

Forløbet om de mange tons PFOS har fået byrådsmedlemmer i Randers til at så tvivl om troværdigheden i de jordprøver, som Nordic Waste selv har udtaget og brugt til at dokumentere håndteringen af forurening.

Magnus Heunicke skriver i sit svar til Radio4, at jordskredet ved Nordic Waste “kan give anledning til at overveje, om systemet er indrettet godt nok til at føre tilsyn med virksomheder, som handler uforsvarligt.”

- Dette skal vi naturligvis overveje nøje, for heldigvis tager langt størstedelen af virksomhederne i Danmark ansvar for at overholde vores miljøregler og sikre forsvarlig drift, skriver Magnus Heunicke. 

Ifølge ham vil regeringen gennemføre “de nødvendige undersøgelser” i hele sagen om konkursramte Nordic Waste.

- Vi er parate til at drage de nødvendige konsekvenser af dette, lyder det. 

Nordic Waste har oplyst til Randers Kommune, at PFOS-slammet blev læsset ned i et betonkar i en bygning, og at slammet blev “indkapslet i beton på alle sider med beskyttelse for udvaskning”. 

Ifølge Randers Kommune er betonkarret dækket af jord fra jordskredet, men vil blive undersøgt og håndteret, når jordskredet tillader det. 

 

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

07:05
09:00