PFOS-forurening fra Korsør er endt hos Nordic Waste: - Jeg er dybt bekymret

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skrevet af

26. januar 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Stærkt forurenet materiale med PFOS, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende, er endt hos Nordic Waste.

Tonsvis af farligt og forurenet materiale, der indeholder det sundhedsskadelige stof PFOS, er endt hos den skandaleramte miljøvirksomhed Nordic Waste. 

Det bekræfter Slagelse Kommune over for Radio4.

Det forurenede sediment med PFOS blev kørt til Nordic Waste i april 2021 og stammer fra et område i Korsør tæt på en lokal brandskole, bekræfter Slagelse Kommune over for Radio4.

PFOS har tidligere spredt sig fra brandskolen i Korsør og videre til en mark, hvor køer har græsset.

Efterfølgende har blodprøver ifølge flere medier vist, at en række borgere fra lokalområdet har haft et forhøjet indhold af PFOS i blodet.

I alt har Nordic Waste modtaget 21,96 ton sediment fra Korsør, hvor der er påvist PFOS, oplyser Slagelse Kommune.

De nye oplysninger bekymrer Rosa Lykke Yde, der er byrådsmedlem for SF i Randers.

- Jeg er dybt bekymret for, at slam fyldt med PFOS er kørt til Nordic Waste. Det kan være en helt ny drejning i en sag, som i forvejen er katastrofal, skriver hun i et svar til Radio4. 

Hun har bedt Randers Kommune svare på en række spørgsmål om oplysningerne.

- Vi skal for alt i verden undgå, at farlige stoffer kommer ud i miljøet både i og omkring Ølst, skriver hun.

Udførte PFAS-forsøg

Flourstoffet PFOS har tidligere været brugt i skum til brandslukning, men er i dag forbudt og kan være kræftfremkaldende. 

Slagelse Kommune oplyser til Radio4, at materialet er endt hos Nordic Waste efter dialog med Randers Kommune, der var "indforstået med bortskaffelsen."

- Sedimentet blev analyseret inden bortskaffelsen, og der blev påvist indhold af PFOS i sedimentet. Forinden bortskaffelsen blev Nordic Wastes miljøgodkendelse gennemgået af Slagelse Kommune, ligesom vi kontaktede Randers Kommune, skriver Slagelse Kommune til Radio4.

- Sedimentet blev kategoriseret som klapmateriale indeholdende farlige stoffer, skriver Slagelse Kommune.

Formanden for Nordic Waste, Søren Gran Hansen, har ikke ønsket at kommentere oplysningerne, men henviser til den konkursramte virksomheds pressetjeneste.

Her er svaret, at der i øjeblikket ikke er nogle kommentarer.

I et dokument udarbejdet af Randers Kommune fremgår det ifølge Radio4, at der hos Nordic Waste har været udført PFAS-forsøg. Miljøvirksomheden har ifølge dokumenterne rådet over et rensningsanlæg, der angiveligt kan fjerne flourholdige forbindelser som PFAS i vand.

Det er uklart, hvilke forsøg, der er tale om.

Men midt under jordskredskatastrofen i december, blev forurenet materiale fra "PFAS-forsøg" flyttet “over i bygning ved siden af bassinerne”. Det fremgår af en mail fra Randers Kommune.

Afviser at svare

Mailkorrespondance viser, at Randers Kommune i begyndelsen af januar diskuterede internt, hvordan der skulle testes for PFAS i blandt andet vandprøver fra Nordic Waste.

Randers Kommune har afvist at svare på spørgsmål om sagen med henvisning til, at byrådet skal have svar først.

Kommunen har ikke svaret på Radio4's spørgsmål om, hvorvidt der bliver testet for PFAS i prøver fra Nordic Waste.

Siden december har situationen hos Nordic Waste udviklet sig alvorligt, efter at et kraftigt jordskred har sendt millioner af tons jord i bevægelse ved miljøvirksomheden.

En rapport fra Cowi har tidligere beskrevet, hvordan jordskredet kan ramme landsbyen Ølst og dække byen med jord, hvis ikke det bliver bremset. 

Myndighederne arbejder på at kontrollere jordskredet og styrer det uden om byen.

Afspiller nu

VERDEN KALDER

03:05
03:30