PFOS-behandling forsinket på grund af tyske leveranceproblemer

Holbæk Sygehus. Holbæk Hospital. Holbæk Hospital er et hospital i Region Sjælland. Eksteriør. Skilt. Bygninger.

Skrevet af

1. december 2021

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Holbæk Sygehus gik for en måned siden i gang med et nyt medicinsk forsøg, som, hvis alt går vel, skal hjælpe borgere i Korsør med at udskille det giftige fluorstof PFOS fra kroppen.

Meningen var, at mindst 60 PFOS-ramte borgere allerede nu skulle have fået en invitation til forsøget, men på grund af forsyningsproblemer i Tyskland er situationen i dag den, at blot fire borgere er gået i gang med forsøget.

“Vi kan simpelthen ikke få medicinen. Det har været i restordre stort set siden, vi bestilte det. Da vi forhørte os hos sygehusapoteket, da vi planlagde det her – i starten af september – var det ikke noget problem. Men da vi så skulle i gang i slutningen af september, var der ikke noget,” siger Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt.

Hør hele indslaget med Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt, her:

Det er præparatet Colestyramin, som bliver brugt til at se, om de inviterede borgere i Korsør kan udskille det giftige stof PFOS fra kroppen og sænke kolesteroltallet.

Fluorstoffet PFOS har borgerne fået i kroppen efter at have spist forurenet kalvekød fra køer, som græssede nær den lokale brandskole, hvor fluorstoffet frem til 2001 blev brugt i brandslukningsskummet.

Én af de Korsør-borgere som så frem til at blive inviteret til forsøget er formanden for Korsør Kogræsserforening Kenneth Nielsen, som nu ærgrer sig noget over forsinkelserne.

“Jeg er rigtig skuffet over, at vi bliver indbudt til et forsøg og får at vide, at der er styr på tingene, og så ganske kort tid inde i projektet, så finder de ud af, at de ikke har medicinen hjemme og kan ikke få den hjem lige foreløbigt. Det er jo brandærgerligt at sende sådan en besked ud til så mange håbefulde mennesker,” siger Kenneth Nielsen.

Afspiller nu

RADIO4 EFTERMIDDAG

12:05
14:00