Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Belarusian President Alexander Lukashenko speaks at the forum of Union of Women in Minsk, Belarus September 17, 2020.Aleksandr Lukasjenko annoncerer grænselukninger og siger, at han ikke ønsker, at Hviderusland, Polen og Litauen forvandles til et teater af militæroperationer. Det skriver Ritzau, fredag den 18. september 2020.. (Foto: TUT.BY/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

22. september 2023

skd@radio4.dk

skd@radio4.dk

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.    

 

Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

– Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne opholde sig og fortsat kæmpe for frihed, lighed og demokrati i Belarus og til at sikre deres grundlæggende rettigheder i Danmark, siger Radikale Venstres udenrigsordfører, Christian Friis Bach, til ’Verden Kalder’ på Radio4.

Også integrations- og udlændingeordfører fra Liberal Alliance, Steffen Larsen, kræver en løsning:

– Som minimum vil jeg høre udenrigsministeren om de handlemuligheder, der er. Det er klart problematisk at have 1000 belarusere strandet i Danmark, som hverken kan komme i uddannelse eller få et job, fordi de ikke kan få fat i deres papirer, siger han.

Udmeldingerne kommer, efter at Lukasjenko nu forbyder udenlandske belarusere at forny eller indhente officielle dokumenter, såsom et nyt pas, på belarusiske ambassader verden over. I stedet skal de rejse til Belarus. I Danmark kan det tvinge op mod 1000 belarusere til at tage tilbage til deres hjemland. Det kan få alvorlige konsekvenser for dem, der er kæmper for demokrati og kalder Lukasjenko en diktator, da de kan risikere forfølgelse eller fængselsdomme.

En af dem der frygter for sin frihed, er Natallia Klüver, belaruser der bor i Danmark med sine to danske børn. Hun har demonstreret imod Lukasjenkos regime i Danmark, og mener derfor hun er i fare:

– At tage tilbage til Belarus vil betyde, at jeg kommer direkte i fængsel, siger hun.

Christian Friis Bach foreslår helt konkret, at man giver belarusere i Danmark adgang til et såkaldt fremmedpas.

– Det har andre EU-lande allerede gjort som reaktion på den beslutning, der er taget i Belarus. Det mener jeg også, vi skal gøre i Danmark, siger han til ‘Verden kalder’ på Radio4. Du kan høre hele afsnittet her:

Et fremmedpas er et slags midlertidigt pas, som normalt gives til statsløse eller flygtninge. To andre EU-lande, Litauen og Polen, tilbyder allerede et fremmedpas til belarusere.

Christian Friis Bach har nu bedt om svar fra udenrigsministeren om, hvordan man i Danmark kan hjælpe belarusere med konsulær bistand.

Ifølge Udlændingestyrelsen har udlændinge ikke krav på et fremmedpas. Fremmedpas kan dog komme på tale, hvis en udlænding kan dokumentere, at han eller hun ikke er i stand til at få pas i sit eget land.

FOTO: Tut.by/Reuters/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00